Moraju li troškovi stanovanja biti visoki? Samo treba znati štedjeti

29.09.2022 Daniel Obitelj Podijeli
žena za stolom

Ušteda troškova stanovanja san je mnogih ljudi. Osjećate li se kao da bacate novac? Pročitajte naše savjete kako povećati obiteljski budžet i uštedjeti.

Osjećate li da su vam troškovi kućanstva veći? Režu li značajno vaš obiteljski proračun? Tada je vrijeme da razmislite o štednji.

 

Troškovi stanovanja ovise o vrsti stambenog prostora

 

Volite li više živjeti u kući ili stanu? Svako stanovanje dolazi s prednostima, nedostacima i naravno troškovima. Unatoč činjenici da mnoge od njih treba platiti u različitim intervalima, neke su slične. Na primjer, troškovi hrane, energije ili vode.

Donosimo nekoliko korisnih savjeta pomoću kojih možete učinkovito štedjeti u svakom kućanstvu.

 

Uštedite na hrani


 
Kupovina hrane najveća je stavka u obiteljskom proračunu Hrvata. No, često dolazi do nepotrebnog rasipanja i bacanja ne samo hrane, već i financijskih sredstava.

Bolje planirajte kupovinu namirnica i držite se svog popisa. Ostalo vam je hrane u hladnjaku? Od njih svakako možete napraviti još jedno jelo. Ako ne, stavite ih u zamrzivač.

 

Kupite A+ aparate

 

Pri kupnji bilo kojeg uređaja obratite pozornost na njegovu energetsku oznaku. Daje osnovne informacije o njegovoj potrošnji. Aparati sa zelenim logom i A+, A++, A+++ spadaju među one s niskom potrošnjom. Osim toga, manje zagađuju okoliš.

Posebno čuvajte ove oznake kada kupujete velike kućanske aparate, kao što su hladnjaci, zamrzivači, perilice rublja, perilice posuđa, sušilice, perilice-sušilice, lampe ili klima uređaji.

Viša cijena može vas odvratiti od njihove kupnje. Na ove uređaje treba gledati kao na investiciju za nekoliko godina. Njihova vrijednost će vam biti vraćena u obliku nižih računa.

Kupnjom štedljivih uređaja štedite novac i vrijeme. Odaberite iz široke online ponude one koje ćete najviše koristiti u svom domu.

Osvijetlite ekonomično

 

Baš kao i u slučaju električnih uređaja, zamijenite klasične žarulje u svom domu. LED žarulje su mnogo štedljivije.

Ne zaboravite ugasiti svjetla koja su upaljena bez potrebe. Osvijetlite samo prostoriju u kojoj se trenutno nalazite. Vjerujte da će se vaša nova navika i zamjena žarulja učinkovitijima uskoro odraziti na konačni račun za struju.

 

Plaćajte samo ono što koristite


 
Pokušajte razmisliti koristite li doista sve usluge koje redovito plaćate. Koristite li cjelokupni sadržaj mobilnog paušala, internetske usluge ili razne aplikacije i programe? Pregledajte sve svoje troškove. Možda ćete ustanoviti da mjesečno plaćate previše za neiskorištene usluge.

Tražite dobru uslugu strujanja? Pročitajte naš članak o tome kako besplatno gledati filmove na internetu.

Druge opcije za smanjenje troškova stanovanja:

__check

zagrijte svoj dom

__check

prati ćete na nižoj temperaturi

__check

suđe perite u perilici i to tek kad je puna

__check

odaberete tuš, ekonomičniji je od kade

__check

redovito odmrzavate zamrzivač

__check

zaustavljate vodu dok perete ruke i tuširate se

__check

ne ostavljate stalno upaljene TV i računalo

__check

odvajaš, kompostiraš, recikliraš

Kako sortirati otpad? Ovo je kompletan vodič

Pokušavate li savjesno pristupiti razvrstavanju otpada? Jednostavno se ne možemo složiti oko nekih konkretnih vrsta otpada. Međutim, ovaj vodič će vam pomoći.

__bulb
Kako štedjeti na stanovanju?

Rastući troškovi života prisiljavaju nas da stalno preispitujemo svoju potrošnju i razmišljamo o tome kako bismo mogli uštedjeti nešto dodatno svaki mjesec. Troškovi kućanstva predstavljaju veliki dio našeg proračuna, pa je dobra ideja početi štedjeti upravo ovdje.

 

Stanovanje nije jeftina stvar. Čak i prije nego što bacite namještaj, pokušajte razmisliti možete li ga još koristiti. Možete obnoviti starije stolice iz kuhinje. Obojite ih i koristite ih kao sjedenje na terasi. Tako ćete im dati drugu priliku i ujedno uštedjeti novac.