Oslabljen imunitet – što ga uzrokuje i kako ga ojačati?

13.09.2022 Daniel Obitelj Podijeli
vitamini

Oslabljen imunitet nije ništa neobično. Očituje se povećanom osjetljivošću na razne bolesti i viruse. Kako i kada je najbolje ojačati imunološki sustav?

Zdrav imunološki sustav više je nego važan. Ako ne radi ispravno, to će se odraziti u obliku mnogih zdravstvenih problema.

No, ono što ste možda previdjeli je činjenica da možete redovito jačati svoj imunitet. Kako se brinuti o njemu i spriječiti bolesti?

Što je imunološki sustav

 

Zamislite imunološki sustav kao neku vrstu nevidljivog plašta oko vašeg tijela. I on vas neprestano štiti. Ako je ova ljuska slomljena, bakterije i virusi mogu mnogo lakše doći do vas. One su uzročnici sve češćih bolesti, posebice gripa i viroza.

Najbolje što možete učiniti za svoj imunološki sustav je njegovati ga redovito. I ne samo u odrasloj dobi. Imunitet je potrebno graditi od ranog djetinjstva i ne zanemariti ga ni kod starijih osoba.

 


Kako se manifestira oslabljeni imunološki sustav?

 

Ako je imunološki sustav osobe oslabljen, to možete prepoznati po nekoliko simptoma.

Najčešće je to:

Sigurno ćete ocjeniti kupovinu bez posjete ljekarne. Sve vitamine koji su vam potrebni i dodatke ishrani nadjite na jednom mjestu.

__check

povećan umor

__check

smanjen apetit

__check

ekcem, čireve, osip

__check

čest strah od bolesti

 

Što može oslabiti imunološki sustav?

 

Slabljenje imunološkog sustava uglavnom je posljedica 5 utjecaja:

 

Kako ojačati imunitet?

 

O svom imunitetu možete brinuti svaki dan. Možda su na prvi pogled male, ali utoliko značajnije promjene.

Što je najbolje za jačanje imuniteta?

 

 

Ishrana

 

Najveći udio imunoloških stanica nalazi se u crijevima. Vrsta hrane koju jedemo ima veliki utjecaj na kvalitetu imuniteta. Što bi trebalo biti dio vaše prehrane? Definitivno vlakna u obliku voća, povrća i mahunarki te također probiotici poput kiselog kupusa, kefira ili kombuche.

Niste upoznati s kombuchom? Njegovo ljekovito djelovanje na zdravlje poznato je generacijama. U našem članku saznat ćete sve važno što biste trebali znati o tome.

Koja još hrana može poboljšati kvalitetu vašeg imuniteta? Potražite hranu bogatu cinkom (meso, leća i drugo). Pomoći će i začini – đumbir, kurkuma, cimet. I na kraju, ne zaboravite na važnost režima pijenja u obliku čiste vode.

 

Vitamini

 

Trenutno nema manjka dostupnih vitamina i dodataka prehrani za podršku imunitetu. Najčešće se traže vitamini C i D, folna kiselina, selen, cink, pasji trn ili ljubičasta ehinacea.

Sve potrebne vitamine i dodatke prehrani za jačanje imuniteta možete pronaći na jednom mjestu. Sigurno ćete cijeniti online kupnju bez odlaska u ljekarnu.

Preferirate li uzimanje vitamina u prirodnom obliku? Vitamin C možete pronaći u agrumima, kupusu, brokuli, cvjetači ili kiviju. Također posegnite za više povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki.

 

 

Pokret

 

Hoćeš reći da nisi sportski tip? U redu je, vježbanje ne znači da morate intenzivno vježbati svaki dan. Sasvim je dovoljno ako u svoje dane uključite i šetnju. Vožnja do i s posla, trgovine ili kratka večernja šetnja iznimno je učinkovit kardio.

 

Spavanje

 

Kao odrasla osoba trebali biste spavati 7 do 9 sati dnevno. Svaku večer idite u krevet u isto vrijeme. Slično tome, ustanite ujutro. Vaše tijelo će se naviknuti na ovaj način rada i nećete imati problema zaspati ili probuditi se.

 

 

Riješite se stresa

 

Koliko god teško bilo, pokušajte eliminirati što više stresa iz svojih dana. Upamtite da ništa ne traje vječno i da se sve može riješiti. Imate problema na poslu? Razgovarajte o njima. Ljute li vas vaša djeca? Smislite nagradu za slušanje. I što je najvažnije, redovito kradite vrijeme samo za sebe i nagrađujte se za sve ono što svakodnevno uspijevate.

Ako dulje vrijeme osjećate simptome oslabljenog imuniteta, nemojte se ustručavati posjetiti liječnika specijalistu. On će vam dati najbolji savjet kako ojačati svoj imunološki sustav.