Povratak u školu s djecom? Svakodnevna rutina će vas spasiti

05.09.2022 Daniel Obitelj Podijeli
djeca sa knjigama

Mislite li i vi da su dva mjeseca godišnjeg odmora prošla kao voda? Povratak u školu se brzo približava. Najlakši način da to učinimo je kroz našu dnevnu rutinu.

Povratak u školske klupe težak je ne samo za djecu, već i za roditelje. Nakon dva mjeseca odmora potrebno je djeci ponovno uspostaviti redovnu rutinu. To bi trebalo uključivati ​​dovoljno vremena za učenje i slobodne aktivnosti.

Zašto je dnevna rutina s djecom važna?

 

Redovito obavljanje istih aktivnosti dovodi do izgradnje dnevne rutine. Izvođenje ovih aktivnosti postat će automatski i prirodno za vas i vašu djecu nakon nekog vremena.

Jutra uz „školsku“ svakodnevicu bit će mirna, opuštena i ugodna. Izbjeći ćete stres i započeti jutro s osmijehom na licu.

Prilagodite je svojim željama

 

Svaka dnevna rutina je individualna. Ovo su naši savjeti o tome kako bi mogla izgledati vaša svakodnevna rutina. Ako vam nedostaje aktivnost, dodajte je. Prilagodite dnevnu rutinu svojim potrebama.

Uostalom, vi sami najbolje znate:

__check

Koliko vremena imate za pripremu prije odlaska od kuće?

__check

Koliko ti treba da stigneš do škole?

__check

Koje aktivnosti trebate učiniti?

Dovoljno sna

 

Nije bitno je li u pitanju roditelj ili dijete. Svatko od nas treba redovit i kvalitetan san. Postavite isto vrijeme spavanja i buđenja za sebe i svoju djecu. Možete im se u potpunosti posvetiti samo ako i sami imate kvalitetan san.

Preporučeni dnevni broj sati sna prema dobi

__check

školarci (6-13 godina) – 9 do 11 sati

__check

tinejdžeri (14-17 godina) – 8 do 10 sati

__check

tinejdžeri (18-25 godina) – 7 do 9 sati

__check

odrasli (26-64 godine) – 7 do 9 sati

Pratite li djetetov obrazac spavanja? U tom slučaju će se isticati usredotočenošću, koncentracijom i dobrim pamćenjem.

 

Večernja priprema

 

Vaša dnevna rutina može započeti već navečer. Na primjer, pripremom grickalica i odjeće. Izbor odjeće možete prepustiti djetetu. Na taj ga način postupno učite ne samo samostalnosti, već i poboljšavate njegovu sposobnost donošenja odluka. Ako ovim aktivnostima posvetite vrijeme navečer, ujutro možete uživati ​​u dužem zajedničkom doručku.


Ista stvar svako jutro

 

Dnevna rutina također se odnosi na redoslijed kojim obavljate jutarnje aktivnosti. Higijena, doručak, oblačenje ili odlazak u školu i na posao. Redoslijed ovih aktivnosti trebali biste slijediti svako jutro. Djeca će to pamtiti i postupno će vam te aktivnosti ujutro biti sve manje potrebne.

 

Odmor poslije škole
 


Djeca nakon povratka iz škole trebaju zasluženi odmor. Priuštite im to u obliku raznih kućnih aktivnosti ili klubova. Crtanje, slikanje, Lego, sport, gimnastika, sviranje instrumenata, učenje stranih jezika.

Postoji stvarno mnogo opcija. Ovisi samo o tome što vaše dijete želi naučiti. Odredite određeno vrijeme za ove slobodne aktivnosti.

 

Priprema za sljedeći dan


 
Nakon odmora, vrijeme je za učenje i izradu domaće zadaće. Nemojte se ustručavati pomoći svojoj djeci u ovom dijelu dnevne rutine. Pogotovo kada to od vas traže. Shvatit će da se mogu osloniti na vas, čak i ako imate druge obveze.

 

Zajednička večera

 

Nije uvijek moguće doručkovati i ručati zajedno. Djeci će se još više svidjeti ako svi zajedno večerate. Ovu točku svakako ne biste trebali podcijeniti. Ako je moguće, pokušajte uvijek pričekati sve ukućane s večerom.
 

Odmor

 

Kratki odmor trebao bi biti sastavni dio svakog dana. Idealno je da ga provedete svi zajedno. Provođenje zajedničkog vremena ojačat će vaše odnose.

Ovo vrijeme možete iskoristiti i za razvoj intelekta vašeg djeteta na ležeran način. Na primjer, pomoću društvene igre znanja. Ima ih dosta na trenutnom tržištu.

 

Priprema za spavanje

 

Posljednji dio dana bit će vam vrlo poznat u ovom trenutku. Podsjeća na početak dana. Sve aktivnosti će tako biti ciklički zatvorene. Večernja rutina uključuje, kao i jutarnju, higijenu, odabir odjeće za sljedeći dan i spavanje.

Kako dijete što brže i učinkovitije zaspati? Pripremite ga za spavanje i postupno počnite usporavati tempo. Spomenuta društvena igra ili čitanje knjiga idealni su primjeri kako usporiti.

Ne samo vi i vaše dijete, već i prostor treba pripremiti za noćni odmor. Pažljivo prozračite prostor za spavanje u svom domu. Skladnu atmosferu možete stvoriti prigušivanjem svjetla. Ostavite pričvršćene samo male stolne svjetiljke. I što je najvažnije, ne ostavljajte mobilne uređaje ili uređaje za igrice u dječjoj sobi. Mogli bi nepotrebno ometati djecu prije spavanja.

 

Prvi tjedni nakon praznika mogu biti teži, ali nemojte odustati. Glavna stvar je da slijedite načela dnevne rutine. Po potrebi motivirajte djecu, primjerice nagradom u obliku izleta. Vidjet ćete da se postupno navikavaju na dnevnu rutinu.