Kako štedjeti na stanovanju?

21.10.2021 Daniel Kuća i stanovanje Podijeli

Rastući troškovi života prisiljavaju nas da stalno preispitujemo svoju potrošnju i razmišljamo o tome kako bismo mogli uštedjeti nešto dodatno svaki mjesec. Troškovi kućanstva predstavljaju veliki dio našeg proračuna, pa je dobra ideja početi štedjeti upravo ovdje.

Prema statistikama, Hrvati odgađaju mnogo manje plaćanja od stanovnika drugih europskih zemalja. Vrijeme je da se to promijeni. Savjetovat ćemo vas kako uštjedeti novac u domaćinstvu.

 

Planirajte svoj jelovnik

 

Kupovinom hrane iz proračuna svaki mjesec smanjit ćemo nam relativno veliki dio proračuna. Kako ne promijeniti više nego što je potrebno? Isplanirajte svoje jelovnike unaprijed i slijedite ih prilikom kupovine. Također, pokušajte izbjeći impulzivnu i emocionalnu kupovinu. Često na ovaj način kupujemo većinu hrane koju nemamo jer je nemamo vremena konzumirati. Planiranje jelovnika također će vam pomoći da izbjegnete situacije u kojima hladnjak zijeva prazan i morate ponovno koristiti uslugu dostave.

 

Dalje  sa starim aparatima

 

Štednja je učinkovita kada razmišljamo dugoročno. Ako zaista želite uštedjeti novac, trebali biste znati da je jedna od najvećih prepreka u kućanstvu stari aparati. Stari hladnjak, pećnica ili perilica rublja nisu ni približno toliko ekonomični kao modeli s novijim datumom proizvodnje. Istina je da je u početku zamjena aparata značajno ulaganje, ali s vremenom ćete vidjeti da je to urodilo plodom, a novi aparati štede struju i novac u kućanstvu. Pritisnite na Electronicstar.hr i provjerite možete li pronaći prikladniju zamjenu za svoj stari uređaj. Posebno se usredotočite na proizvode koji pripadaju najvišem energetskom razredu. Ne morate odmah zamijeniti sve električne uređaje, perilica za rublje, hladnjak i zamrzivač troše najviše energije. Imajte na umu, međutim, da što je uređaj veći, manja je ušteda. Veliki hladnjak A ++ energetske klase može biti manje ekonomičan od manjeg hladnjaka A + klase.

 

Uštedite na svjetlu

 

Kao i kod električnih uređaja, zamijenite žarulje isplativom alternativom. Posjetite Centartehnike.hr i odaberite iz širokog spektra štednih žarulja, koje su otprilike 75% ekonomičnije od običnih žarulja. Imajte na umu, međutim, da čak i štedljive žarulje neće riješiti problem zauvijek zaboravljanja upaljenih svjetala. Sjajte samo u prostoriji u kojoj se trenutno nalazite i ne ostavljajte svjetla bez potrebe uključena u cijeloj kući ili stanu.

 

Zamijenite stare baterije

 

Slavina koja kaplje ili toalet koji teče noćne su more svakog kućanstva. Stoga, zamijenite sve stare baterije što je prije moguće i počnite popravljati i WC. Iako se na prvi pogled ne čini tako, na ovaj način trošite dodatne litre vode, a povećana potrošnja odmah se odražava na račune za vodu.

 

Razmislite o odabiru usluga koje koristite

 

Razmislite koristite li doista sve usluge koje aktivno plaćate. Koristite li aktivno paušalnu tarifu za mobilni telefon ili ostvarujete samo određene pogodnosti? Ako je vaš odgovor druga mogućnost, drugi paket bi vam mogao biti prikladniji. Isto se odnosi na internetske usluge, televizijske programe ili mobilne aplikacije. Prođite kroz sve svoje troškove i možda ćete otkriti da mjesečno plaćate znatne iznose za usluge koje uopće ne koristite.

 

 

Jednostavni savjeti kako uštjedeti

 

  • Nemojte uključivati ​​perilicu posuđa ili perilicu rublja dok se ne napune.

  • Prilikom kuhanja uvijek koristite poklopac.

  • Kad odete, smanjite temperaturu na termostatu.

  •  Ne otvarajte pećnicu bez potrebe tijekom pečenja.

  • Ne uključujte sušilicu nakon svakog pranja i povremeno sušite rublje na sušilici.

  •  Ne ostavljajte vrata hladnjaka otvorena predugo.

  •  Ne perite posuđe ručno, već umjesto toga koristite perilicu posuđa.

  •  Ako trenutno ne koristite električne uređaje, ne ostavljajte ih u stanju mirovanja, već ih isključite iz utičnice.