Putujete li? Ovo su maksimalne dimenzije prtljage za avion

14.07.2022 Daniel Avio karte Podijeli

Znate li se pakirati za avion? Prije svakog putovanja provjerite uvjete zrakoplovnih prijevoznika i dimenzije prtljage za avion. Pogledajte naš pregled.

Prije putovanja avionom provjerite maksimalne dimenzije svoje prtljage. To možete učiniti izravno na web stranici zrakoplovne tvrtke. Saznajte koliko kovčega možete ponijeti sa sobom, u kojoj veličini i koja im je maksimalna težina.

Ovdje je pregled uvjeta odabranih zrakoplovnih prijevoznika.

Oslonite se na sigurnost kada planirate svoj odmor. Booking može biti vaš savršeni savjetnik za putovanja. Iskoristite njegovu svakodnevnu povoljnu ponudu za  smještaj ili boravak.

Dimenzije kofera za avion

 

Politika prtljage nekih zračnih prijevoznika je slična. No, čak i male razlike mogu vam uzrokovati neželjene brige. Stoga preporučamo da prije svakog godišnjeg odmora ili poslovnog putovanja provjerite uvjete pojedine zrakoplovne kompanije.

Trebali bi vas zanimati veličina, broj i težina kofera. Također, plaćate li kovčeg kao dio karte ili uz nadoplatu. Uvjeti se razlikuju i ovisno radi li se o tradicionalnoj ili niskotarifnoj tvrtki.

 

Tradicionalni zračni prijevoznici
 

Kod klasičnih zrakoplovnih prijevoznika obično vrijedi da je u cijenu karte uključen jedan komad ručne prtljage i jedan komad predane prtljage. Međutim, to je samo opće pravilo. Svaki zrakoplovni prijevoznik svojim pravilnikom utvrđuje posebna pravila.


Veličina ručne prtljage za avion

 

Ručnu prtljagu imate sa sobom cijelo vrijeme u zračnoj luci iu avionu. Takva prtljaga mora zadovoljavati određene dimenzije i težinu. Njegov sadržaj je strogo kontroliran i treba ga staviti ispod sjedala ili u pretinac iznad glave.

Koja je veličina ručne prtljage u odabranim tvrtkama?

 

Austrian Airlines

 

Kada putujete Austrian Airlinesom, vaša prtljaga može imati najveću veličinu od 55x40x23 cm.

 

 

Provjerena prtljaga
 

Prijavljena prtljaga, koja se također naziva registrirana, predana prtljaga ili predana prtljaga, nalazi se u prtljažnom prostoru zrakoplova. Obično ga predajete na šalteru za prijavu.

Uvjeti prijevoza takve prtljage razlikuju se ne samo od samo od određene tvrtke, već i ovisno o vrsti leta (domaći, oceanski itd.). Maksimalna veličina predane prtljage dana je kao zbroj duljine, širine i visine.

Uvjeti za prijevoz takve prtljage u odabranim zračnim prijevoznicima su sljedeći:

 

Austrian Airlines


 
Kupili ste kartu za laku ekonomsku klasu Austrian Airlinesa i nemate dovoljno ručne prtljage? Možete kupiti i onaj ispod palube. Ako ga kupite:

- unaprijed, kotizacija je 25€,
- prilikom prijave iznosi 40€,
- na vratima do 55€.

Ostala posebna pravila vrijede za prtljagu male djece do 2 godine, koja u pravilu imaju pravo na besplatan prijevoz sklopivih kolica.

Kvalitetan boravak i dobar auto rebao bi biti dio svakog dobrog odmora. Pronađite pravog za sebe uz Rentalcars:

Niskobudžetne tvrtke
 

Ako letite niskotarifnom kompanijom, uvjeti prijevoza prtljage u pravilu su znatno stroži. Obično je u cijenu karte uključena samo ručna prtljaga, klasičnu prtljagu morate dodatno platiti.

 

Kako do jeftinog smještaja pogledajte u našem članku.

Ručna prtljaga


 
Flydubai

 

Ako ispunjavate uvjete težine i težine ručne prtljage, možete je besplatno ponijeti na sve letove zračne kompanije.

WizzAir
 

U avion možete besplatno unijeti jedan komad ručne prtljage. Međutim, mora stati ispod vašeg sjedala.

Ako trebate dodatnu prtljagu, sa sobom možete ponijeti i mali kofer. Međutim, ova usluga se dodatno naplaćuje i uvjet je da stane u gornji ormarić.

RyanAir

 

RyanAir vam omogućuje besplatno letenje na njihovim rutama s jednim komadom ručne prtljage. Ako platite taksu, možete uzeti još jedan, malo veći kofer.

Provjerena prtljaga
 

Flydubai

 

S Flydubaijem možete putovati s do 3 komada prtljage u prtljažnom prostoru. Međutim, njihova težina mora odgovarati dopuštenoj težini koju ste naveli u rezervaciji. Osim toga, svaki komad prtljage trebao bi biti manji od 32 kg.

 

WizzAir


 
Prijavljena prtljaga naplaćuje se u WizzAiru. S druge strane, ako platite trenutni iznos pristojbe, možete ponijeti do 6 komada predane prtljage po osobi.

 

RyanAir


 
Težina vaše predane prtljage s RyanAirom može biti 10 kg ili 20 kg. Pažnja, ali samo uz naknadu.

 

 

Kako označiti kofer za avion?


 
Ne zaboravite da prijavljena prtljaga treba biti označena vašim imenom, adresom i barem jednom kontakt informacijom. Za to možete koristiti naljepnicu izravno na kovčegu ili torbi. Ako ga nemate, koristite oznake zrakoplovne kompanije prilikom prijave.

U slučaju potencijalnih problema, prtljaga bi trebala:

- imati najmanje jednu ravnu površinu,
- ne sadrže labave trake,
- biti dobro upakiran i osiguran,
- svaka biti označena odgovarajućom oznakom,
- biti bez dragocjenosti i važnih dokumenata.

Koji je naš posljednji savjet? Prije svakog putovanja provjerite uvjete poslovanja zrakoplovne kompanije kojom putujete. Ako je ažurirao svoju politiku prtljage, ništa vas neće iznenaditi u zračnoj luci.

Ako želite jefitno putovati provjerite ponude Kiwi.