Jeste li čuli za kombuchi? Njegovi učinci na zdravlje poznati su generacijama. Što ga čini posebnim?
Što je kombucha?
Kombucha (čitaj kombucha), također nazvana čajna gljiva, mješavina je kvasca, lišajeva i bakterijskih kultura.
To je živa želeasta masa skliske i gumene površine. Njegov oblik odgovara posudi u kojoj je rastao. Stoga možemo reći da je njegov izgled uvijek jedinstven.
Nakon dodavanja kombuche u mješavinu vode, šećera i čaja, nastaje blago kiselkasto do slatko piće. Ovisno o kvaliteti upotrijebljenih sirovina, može biti žuto-narančaste boje, ponekad čak i zeleno-medena ili crvena. Napitak sadrži dobru dozu energije i puno vitamina.
Kombucha potječe iz Kine ili Japana. Poput čaja. Međutim, to nije ništa novo u našim krajevima. Prije nekoliko godina mnogi su ga pripremali, a potom od njega sami pravili pića.
Što piće sadrži:
- vitamini (B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K),
- kiseline (glukuronska, mliječna, vinska, limunska, octena, glukonska, jabučna i druge),
- enzimi, aminokiseline, kvasac, kofein, alkohol,
- minerali (kalcij, željezo, cink, magnezij, magnezij, bakar, kalij).
Zdravstvene prednosti
Ovaj fermentirani napitak sadrži puno vitamina i probiotika. Nastaju tijekom procesa fermentacije. Stoga kombucha ima niz pozitivnih učinaka na naš organizam:
- sadržaj probiotika - poboljšavaju mikrofloru u crijevima, probavu, djeluju protuupalno i
podržavaju gubitak težine,
- antioksidansi - smanjuju toksičnost jetre,
- polifenoli, octena kiselina i kvasac - uništavaju štetne mikroorganizme,
- pozitivan učinak na dijabetes tipa 2,–
- prevencija raka,
- jačanje imunološkog sustava,
- regeneracija živčanog sustava,
-regulacija krvnog tlaka,
- prilagođavanje menstrualnog ciklusa,
- pomoć kod reume, multiple skleroze ili kožnih bolesti,
- sprječava začepljenje krvnih žila.
Zdravstveni nedostaci
- nadutost - može se pojaviti osobito kod osoba koje još nisu pile ovo piće jer sadrži visok udio probiotika,
- Nedovoljna higijena i čistoća - može degradirati cijelo piće i ugroziti zdravlje. Važno je da posuda i svi predmeti budu čisti. Svaka sitna mrvica ili prljavština može uzrokovati stvaranje opasne plijesni umjesto korisnih bakterija. Važno je koristiti drvenu žlicu ili žlicu. Kombucha ne smije doći u dodir s bilo kojim metalnim predmetom.
- visoke kalorije - kombucha kupljena u trgovačkim lancima može sadržavati povećane količine šećera, što će uzrokovati debljanje,
- visok udio kofeina - zeleni i crni čaj, od kojeg se priprema kombucha, sadrže kofein. Stoga se pridržavajte preporučene doze i tjedne pauze između konzumacije.
Kako pripremiti kombucha napitak
Priprema napitka kombucha nije nimalo teška. Ne u vremenu ili broju sirovina. Najvažniji „sastojak“ kvalitetnog napitka je već spomenuta higijena i čistoća tijekom pripreme.