Što je kombucha - prednosti i nedostaci egzotičnih gljiva

kombucha

Jeste li čuli za kombuchi? Njegovi učinci na zdravlje poznati su generacijama. Što ga čini posebnim?

Što je kombucha?

 

Kombucha (čitaj kombucha), također nazvana čajna gljiva, mješavina je kvasca, lišajeva i bakterijskih kultura.

 

To je živa želeasta masa skliske i gumene površine. Njegov oblik odgovara posudi u kojoj je rastao. Stoga možemo reći da je njegov izgled uvijek jedinstven.

covek duzi na ruci kombuchu

 

Nakon dodavanja kombuche u mješavinu vode, šećera i čaja, nastaje blago kiselkasto do slatko piće. Ovisno o kvaliteti upotrijebljenih sirovina, može biti žuto-narančaste boje, ponekad čak i zeleno-medena ili crvena. Napitak sadrži dobru dozu energije i puno vitamina.

 

Kombucha potječe iz Kine ili Japana. Poput čaja. Međutim, to nije ništa novo u našim krajevima. Prije nekoliko godina mnogi su ga pripremali, a potom od njega sami pravili pića.

 

 

Što piće sadrži:

 

- vitamini (B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K),

- kiseline (glukuronska, mliječna, vinska, limunska, octena, glukonska, jabučna i druge),

- enzimi, aminokiseline, kvasac, kofein, alkohol,

- minerali (kalcij, željezo, cink, magnezij, magnezij, bakar, kalij).

 

 

Zdravstvene prednosti

 

Ovaj fermentirani napitak sadrži puno vitamina i probiotika. Nastaju tijekom procesa fermentacije. Stoga kombucha ima niz pozitivnih učinaka na naš organizam:

 

- sadržaj probiotika - poboljšavaju mikrofloru u crijevima, probavu, djeluju protuupalno i

podržavaju gubitak težine,

- antioksidansi - smanjuju toksičnost jetre,

- polifenoli, octena kiselina i kvasac - uništavaju štetne mikroorganizme,

- pozitivan učinak na dijabetes tipa 2,–

- prevencija raka,

- jačanje imunološkog sustava,

- regeneracija živčanog sustava,

-regulacija krvnog tlaka,

- prilagođavanje menstrualnog ciklusa,

- pomoć kod reume, multiple skleroze ili kožnih bolesti,

- sprječava začepljenje krvnih žila.

kobmucha pica

Zdravstveni nedostaci

 

- nadutost - može se pojaviti osobito kod osoba koje još nisu pile ovo piće jer sadrži visok udio probiotika,

- Nedovoljna higijena i čistoća - može degradirati cijelo piće i ugroziti zdravlje. Važno je da posuda i svi predmeti budu čisti. Svaka sitna mrvica ili prljavština može uzrokovati stvaranje opasne plijesni umjesto korisnih bakterija. Važno je koristiti drvenu žlicu ili žlicu. Kombucha ne smije doći u dodir s bilo kojim metalnim predmetom.

- visoke kalorije - kombucha kupljena u trgovačkim lancima može sadržavati povećane količine šećera, što će uzrokovati debljanje,

- visok udio kofeina - zeleni i crni čaj, od kojeg se priprema kombucha, sadrže kofein. Stoga se pridržavajte preporučene doze i tjedne pauze između konzumacije.

kombucha plesenovita

Kako pripremiti kombucha napitak

 

Priprema napitka kombucha nije nimalo teška. Ne u vremenu ili broju sirovina. Najvažniji „sastojak“ kvalitetnog napitka je već spomenuta higijena i čistoća tijekom pripreme.

 

1

Trebaš:

- 2 l vode

- 150 g šećera

- 8 g - 10 g čaja,

ili 4 vrećice čaja (crni ili zeleni čaj)

- kombucha kultura

2

Pristup

1.Otopite šećer u kipućoj vodi i ostavite da se čaj u njoj napije 10 minuta.

2.Nakon 10 minuta izvadite čaj i ostavite da se napitak ohladi na približno 20°C.

3.Ohlađeni čaj ulijte u bilo koju staklenu posudu.

4.Stavite Kombuchu svjetlijom stranom prema gore, pokrijte šalicu ubrusom i zatvorite gumicom kako muhe ili prašina ne bi dospjeli u piće. Kombucha može plutati, ali također može potonuti na dno i kasnije plutati. Stavite posudu na mjesto gdje nema izravne sunčeve svjetlosti.

5.Napitak će biti spreman za konzumaciju za 5-7 dana. Uz kraću fermentaciju, piće će sadržavati više šećera. Dulja fermentacija učinit će piće pjenušavim i manje slatkim.

6.Želite li ponovno pripremiti ovaj napitak, priprema je vrlo slična. Međutim, ostavite oko 3 cm originalnog kombuchija u posudi. Tako se čuvaju kvasac i kiselost otopine.

Trebate li kupiti sirovine potrebne za pripremu domaćeg kombuchea? Pretražite ponudu s nama u e-trgovini.

Doziranje:

 

- preporučena količina je 0,5 l dnevno, podijeljeno u tri doze - ujutro, za ručak i navečer oko 150 ml,

- jutarnju dozu treba uzeti na prazan želudac,

- preporuča se tjedni odmor nakon tri tjedna korištenja,

- kombuchu mogu konzumirati i djeca, ali u pola doze,

- Trudnice i dojilje mogu konzumirati kombuchu u dogovoru s liječnikom.

 

Kombucha nije samo obično piće. možete ga koristiti i kao dio vaše kupke. Također je dio kozmetike za kožu. A uz dužu fermentaciju može biti i ocat. Kombucha se trenutno moderno koristi u nekoliko područja.

 

Počastite se domaćim kruhom od kiselog tijesta uz čašu kombuchea. Recept za njegovu pripremu za početnike možete pronaći na našem blogu.