Kako smršaviti što brže bez neželjenog yo-yo efekta?

12.05.2022 Daniel Obitelj Podijeli
zena vjezba jogu

Imate li i vi kakvih kilograma više nakon dugog odmora od pandemije? Lako se debljaju, ali ih je iznimno teško izbaciti bez neželjenog yo-yo efekta. Stoga smo za vas saželi nekoliko savjeta kako održivo smršaviti.

Postoji niz različitih čimbenika koji utječu na našu težinu. Restoranska hrana u nerazmjerno velikim porcijama punim viška masti, šećera i soli. Mala fizička aktivnost. Ili cjelokupni način života s puno stresa.

Međutim, nakon dvije godine prekida pandemije, krajnje je vrijeme da se vratimo uobičajenom stereotipu. Moramo donositi svesne odluke ne samo o tome što jedemo, već i o tome koliko se krećemo. Koje promjene trebamo napraviti i kako radimo prema njima?

Volite li vježbati i trebate li unositi odgovarajuću količinu hranjivih stvari? Iskoristite našu jedinstvenu ponudu na MyProtein.hr


Pijte puno vode


 
Gotovo svaki članak o mršavljenju počinje ovim pravilom. Nije ni čudo. Univerzalno je i još uvijek vrijedi. Jeste li znali da naš mozak čini 75% vode? Stoga je iznimno važan za njegovo pravilno funkcioniranje tijekom normalnog dana. Ne samo na poslu nego i u privatnom životu.

 

Naš savjet:

Volite li čistu vodu? Osvježite ga komadićem šumskog voća, mente, limuna ili limete. U slučaju da ste zaboravili popiti, postavite uobičajeni mjerač vremena na jedan sat. Popijte čašu vode svaki put kad zazvoni.

 

Jedite uravnoteženu prehranu

 


 
Kaže se da “svega mnogo škodi” i hrana nije iznimka. Stoga djelomično ograničite porcije koje jedete. Jedite samo pola ili dvije trećine svakog obroka. Ostatak stavite unutar desetine ili vodite.

Puno voća i povrća osnova je svake dijete, bilo da se radi o mršavljenju ili ne. Ali ne zaboravite na:

- Zdrave masti (avokado, orašasti plodovi, riba, sjemenke ili zdrava ulja)
- Zdravi proteini (mlijeko, sir, jogurt, jaja, grah, soja ili meso)
- Zdrava vlakna (pahuljice, riža, kruh od integralnog brašna, bulgur, quinoa ili kukuruz)

Naš savjet:

Dodajte zeleni čaj svojoj prehrani. Topli napitak pokreće vaš metabolizam, poboljšava koncentraciju i sadrži puno antioksidansa. Volite li grickalice? Odaberite zdraviju alternativu. Voće s maslacem od kikirikija, smoothiejem, kokicama ili pečenim slanutkom.

Začinite svoj život


 
Tko je rekao da prehrana ili zdrava prehrana moraju biti dosadni i beživotni? Toplije vrijeme može učiniti da zbog vrućine i znojenja ne poželite začiniti hranu u nadolazećim mjesecima.

No, začini ne samo da poboljšavaju okus same hrane, već i funkcioniranje metabolizma. Kajenski papar, ali i senf, sadrži kapsaicin koji pomaže u sagorijevanju masti. To su ujedno i razlozi zašto biste ih svakako trebali uvrstiti u svoju prehranu.

Moć hodanja


 
Želite li početi trčati dok gubite višak kilograma? Pazi na koljena. Mnogi su ljudi platili za svoje nestrpljenje tijekom trčanja. On je zdrav za ljude normalne težine, ali ne i za one koji su se udebljali. Bolje je početi brzim hodanjem.

Koliko god vam se činilo neučinkovitim, brza šetnja može doslovno učiniti čuda. Učinkovit je kardio za sve koji su ljenčarili tijekom dvogodišnje stanke ili jednostavno nisu našli vremena za redovito kretanje. Ako svaki dan odvojite vrijeme za šetnju od pola sata, tijelo će vam biti zahvalno.

Prilagodite svoje šetnje šumom uz pravi izbor cipela. Upute kako odabrati cipele za planinarenje možete pronaći na našem blogu.



Dovoljno sna


 
Jeste li mislili da što ste dulje budni, to sve češće jedete? Kada je tijelo u stalnom pokretu i budnom stanju, potrebna mu je pokretačka snaga za funkcioniranje. A to je hrana.

To je također jedan od razloga zašto stručnjaci preporučuju barem 7 do 8 sati sna. Time ćete izbjeći večernje i noćne sastanke dok gledate svoj omiljeni program. Nedostatak sna negativno utječe na naše tijelo, uključujući naduti trbuh i debljanje.

 

Naši savjeti nisu revolucionarni. Ovo je samo nekoliko jednostavnih, ali održivih savjeta o tome kako smršaviti. To nisu neučinkovite dijete ili štrajkovi glađu. To je promjena načina života i dovest će vas do željene težine.