Kako odabrati planinarske cipele od A do Z

jezero

Nakon duge zime, ponovno se možemo veseliti vremenu izleta u prirodu. Priziva i mogućnost ludovanja na dugim obroncima hrvatskih i svjetskih brda. Imate li već sve što vam je potrebno za ljetno planinarenje?

Nedvojbeno su planinarske cipele među najpotrebnijim pomagalima za ovu aktivnost. Tražite li najbolje na tržištu? Njihov izbor ovisi o mnogim čimbenicima. Važno je kombinirati idealan oblik, materijale i dizajn.

Stoga strpljivo birajte kvalitetne planinarske cipele. Kako to nije najmanja investicija, trebali bi se fokusirati uglavnom na stari poznati omjer cijene i kvalitete. Budući da se radi o pravoj znanosti, donosimo vam kompletan popis savjeta kako to učiniti.

 

Osnovnih petoro stvari


 
Prije kupnje cipela razmislite o odgovoru na nekoliko pitanja.

1. Za koga su? (žene / muškarci / djeca)
2. Za koje ćete ih aktivnosti koristiti? (ležerna odjeća / lagano planinarenje / teško planinarenje)
3. Pod kojim uvjetima ćete ih koristiti? (sunce / kiša / sezona)
4. Na kojem terenu ćete ih koristiti? (asfaltirane ceste / stijene / led)
5. Koji su vaši zahtjevi za cipelama? (deformiteti stopala / atipične značajke stopala / ostalo)

Gledate li na cijenu obuće osim na kvalitetu? Ovdje možete pronaći povoljnu ponudu planinarskih čizama:

 

 

Podjela planinarskih cipela
 

 

Kako bismo olakšali odabir vaših planinarskih čizama, dijelimo ih u nekoliko kategorija:

1. Kakva je namjena
2. Prema visini dimnjaka
3. Po vrsti djelatnosti

 

1. Kakva je namjena
 

Prilikom odabira praktički bilo koje cipele, slijedimo nekoliko osnovnih parametara. Nije važna samo veličina već i kroj. To je glavna razlika u odabiru, jer je prilagođen anatomskim razlikama prema dobi i spolu. Izgled i boja također su ključni elementi.

Prema tome kome su cipele namijenjene, cipele dijelimo na:

- ženske
- muške
- dječje

 

2. Prema visini dimnjaka
 

Kada je riječ o obući namijenjenoj planinarenju, presudna je i visina dimnjaka ili sarija. Ipak, niske cipele su lakše pa su dobra alternativa ako pred sobom imate jednostavnu i dinamičnu šetnju.

Općenito, što je cipela viša, pješačenje vas očekuje izazovnije. Visina dimnjaka također treba biti visoka. Razlog je taj što će viši dimnjak držati vaše stopalo stabilnijim i djelovati kao prevencija protiv uganuća.

Unutar visine dimnjaka razlikujemo:

- niske
- visoke

 

3. Prema aktivnostima
 

Koju aktivnost planirate provoditi? Ovo pitanje trebate postaviti i pri odabiru planinarskih cipela. Njegov izbor ovisi i o složenosti terena. Prema ovom kriteriju cipele razvrstavamo u nekoliko skupina:

- Hodanje
- Trekking
- Ukrcaj
- Alpske
- Penjanje

 

Hodanje

Niske vanjske cipele imaju mekani potplat, vrlo su lagane i udobne. Idealni su za korištenje na nezahtjevnim terenima i asfaltiranim cestama. Također ih možete koristiti tijekom uobičajenih dana ili za vožnju biciklom.

Postoji i verzija s nešto tvrđim potplatom. Ali ove cipele su obično nešto više. Kao i prethodne niske cipele, i ove su pogodne za hodanje po asfaltiranim cestama, ali ih možete koristiti i na manjim brdima. Zimi su savršene za nošenje u normalnim danima ili kao cipele za gradsko planinarenje.

 

Trekking cipele

Imaju viši dimnjak, čvršći su i imaju tvrđi potplat. Pogodni su za hodanje po neasfaltiranim cestama. Možete ih koristiti i za planinarenje s težim ruksakom po laganom i srednjem terenu.

U ponudi sportskih dućana naći ću i njihovu jaču verziju - kožnu.. Obično imaju visoki rub koji štiti cipelu od mehaničkih oštećenja. 

Pogodni su za vrlo zahtjevno planinarenje s teškim ruksakom i po neasfaltiranim cestama. Možete ih koristiti i kao zimske čizme za kretanje po ruševinama, snijegu ili ledenjaku.

 

Cipele za ukrcaj

Idete li na planinarenje po teškom terenu? Pristupne pješačke čizme s čvrstim međupotplatom savršene su za vas. Ove cipele karakteriziraju vezanje do vrha. Ovo služi za bolje zatezanje stopala.

Konstrukcija potplata u predjelu prstiju, tzv zona za penjanje, osigurava siguran kontakt sa stijenom ili čeličnim elementima putem ferata. Za penjače koji se cipelama penju ispod zida, ove su najbolje.

Alpske čizme

Uglavnom su lagane cipele izrađene od sintetičkih materijala visoke izdržljivosti. Standard je imati neupadljiv utor na peti za držanje poluautomatskih mačaka. Namijenjeni su prvenstveno za zahtjevne i strme terene. Idealno za penjanje na ledenjake i mješavine.

 

Cipele za penjanje

Cipele za penjanje ili ekspedicije izrađene su ili od sintetičkih materijala ili su ove cipele od kože. Utori za automatske mačke nalaze se ne samo na peti već i na prstu.

Obično su tople, ali nije ugodno za treking po asfaltiranom terenu. Idealne su za okomite terene – za penjanje na ledenjake i mješavine. To je već verzija planinarskih čizama za zimu i u najzahtjevnijim uvjetima.

 

Materijal je važan


 
Materijal kvalitetne obuće dizajnirane za teren može biti sintetički, kožni ili kombinirani. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke.

Tekstilni materijal ima manju težinu, lakše se prilagođava stopalu, brže se suši i pristupačniji je. Koža je pak nešto teža, manje prozračna i skuplja, ali ima veću otpornost na oštećenja i vlagu.

Većina turista još uvijek je zainteresirana za vodootporne planinarske cipele. Upravo za tu svrhu većina cipela ima kvalitetnu membranu. Najpoznatiji na svijetu je Gore-Tex. Naravno, postoji još nekoliko dostupnih alternativa, ali omjer vodonepropusnosti, prozračnosti i trajnosti trebao bi biti na prvom mjestu u takvoj investiciji.

Od kojeg materijala treba biti izrađen potplat? Vibram je priznata tvrtka koja proizvodi neke od najkvalitetnijih potplata. No, na tržištu postoji niz proizvođača kvalitetnih potplata, npr. Michelin ili Continental.

Naš savjet:


 
Ako trebate cipele za težak teren, odaberite varijantu jezika čvrsto pričvršćenog za gornji dio cipele. Zahtijeva li vaše planinarenje prijeći vodu ili druga vlažna područja? Bit će idealno ako odaberete cipele s gumenim jarkom. Ovu ponudu možete koristiti:

 

Prije isprobavanja cipela


 
Ovo može zvučati vrlo čudno, ali idealno bi bilo da isprobate cipele od popodneva do večeri. Pitate se zašto? Razlog je jednostavan! Tijekom dana trpe naša stopala. Izloženi su pritiscima hodanja i sjedenja pa odlaze prirodno. Upravo će to biti slučaj s dužim pješačenjem.

Također biste trebali ponijeti čarape koje namjeravate nositi. Najbolje čarape izrađene su od merino ili umjetnih vlakana. Ovi materijali nisu samo udobni, već i odvode znoj i uklanjaju mirise.

 

Nemojte se bojati isprobati ih kako treba


 
Znate li što je gore nego ne kupiti cipele? Kupite one koji vam ne odgovaraju. Zato svoje planinarske cipele trebate testirati na najbolji mogući način. Hodajte, skačite, istežite se i idite u ekstremne položaje s cipelom.

Prvi korak je čvrsti uvez. Vežite ih jednako pomno kao što biste to učinili prije samog pješačenja/šetnje. Trebala bi postojati mogućnost isprobavanja cipela na nekoliko površina u bilo kojoj kvalificiranoj turističkoj trgovini.

Trebala bi postojati i nagnuta ravnina, mogli biste testirati da li cipela stvarno sjeda pri usponu i spuštanju. Kada hodate uzbrdo, peta vam se ne smije pomicati. Ipak, nemojte gurati kako ne biste imali neugodne modrice na nogama.

Suprotno tome, kada putujete nizbrdo, vaša noga treba imati dovoljno prostora da prsti ne udare o prst cipele.

 

Kako odabrati pravu veličinu


 
Prilikom odabira cipela za planinarenje nemojte se oslanjati na staro dobro pravilo koje će cipele s vremenom dopustiti. Odabir prave veličine iznimno je važan u ovom slučaju. Ali tko bi trebao znati u toliko i toliko različitih veličina?

Prije svega, potrebno je imati na umu da nijedna tablica veličina nije univerzalna. Za to proizvođači koriste razne tablice i savjete. Dok jedni već automatski obračunavaju "turističku nadoplatu" i ona se već uračunava u gabarite, drugi to izostavljaju i oslanjaju se na same kupce.

Općenito, planinarske cipele trebaju biti oko 1 cm veće od vaše standardne veličine. A to su cipele s membranom, trebale bi dodati dodatnih 0,5 cm ovoj veličini.

Ako vam veličina u konačnici ne odgovara, rješenje su ulošci za planinarske cipele. Naravno, samo ako je jedna veličina mala i najbliža njoj opet malo veća. U slučaju manje veličine, jedini način da to popravite je da ga zamijenite.

 

Naš savjet u zaključku


 
Prije dugog pješačenja ili uspona, prvo isprobajte cipele kako biste ih razdvojili. Nemojte zaboraviti zamijeniti čarape ako su vam stopala previše znojna. Također biste mogli uzeti leukopastiku  ako slučajno osjetite modrice na nozi dok hodate. To će spriječiti neugodan problem.