Kruh od kvasca za početnike i njegove zdravstvene prednosti

kvasac kruh

Jeste li već fermentirali? Ili vas ova vrsta pečenja još nije zanimala? Možda ćeš početi odmah.

Kvasac nije samo aktualni trend kojem su mnoga kućanstva podlegla. Njegova povijest seže u stari Egipat. Ta se tradicija prenijela u kuhinje naših starih roditelja, gdje se prenosila s koljena na koljeno. Postupno ga je, međutim, zamijenio brži način nabave kruha i peciva – kupnja namirnica. Međutim, tijekom pandemije, fermentacija je opet vrlo popularna.

Koji je glavni razlog zašto se vraćamo fermentaciji? Nedvosmisleno želja za kvalitetnim, domaćim proizvodima. Domaći uzgajivači znaju da nema ničeg boljeg od iščupati vlastito voće i povrće iz vrta.

Njihov okus i kvaliteta ne odgovaraju usjevima kupljenim u trgovini. Isto je i s pečenjem. Nakon što ste ispekli kruh od kiselog tijesta, ispecite ga ponovno. Osim toga, uštedjet ćete dugotrajno domaće pečenje, jer vam kvasac uz pravilnu njegu nikada neće nedostajati.

 

Što je kvasac?

 

Živi organizam koji sadrži nekoliko stotina do milijuna bakterija. Oni se prirodno nalaze u zrnu, ali u brašnu "spavaju". Kad brašno zalijete vodom, ono ga hidratizira i budi bakterije. Ovaj postupak se mora ponavljati 14 dana, a za to vrijeme bakterije će se dovoljno razmnožiti da proizvedu dobar i jak kvasac.

 

Iako postoje samo dvije sirovine za proizvodnju kvasca - brašno i voda, njihova kvaliteta i prerada tim su važniji. Najvažnija sirovina je nesumnjivo brašno. Stručnjaci za kvasac slažu se da zapravo nije važno koje brašno koristite. Važno je da je kvalitetan i svjež. Ipak, stručnjaci smatraju da je najbolje raženo brašno od integralnog brašna.

Počinjete li fermentirati? U tom slučaju najbolje će se miješati vaše tijesto za raženi kruh od kiselog tijesta. Pečeni kruh će biti pahuljast s tamnijim mrvicama. Možete napraviti čak i kvasac od bezglutenskog brašna.

 

Koliko će dugo trajati kvasac?

 

Ako ga dobro njegujete, može trajati i nekoliko godina, a naša preporuka je da ga nakon svake upotrebe hranite vodom i brašnom. Za pripremu kruha s kvascem uzmite 1 PL. To znači da je upravo to iznos koji bismo trebali vratiti u šalicu. Hranimo kvasac u ovom omjeru:

- 1 PL raženog brašna,

- 1,5 PL hladne vode.

Promiješajte i zatvorite poklopcem. Međutim, nemojte zategnuti poklopac do kraja. Ostavite liniju da miruje oko 6 sati. Zatim zategnite poklopac i čuvajte u hladnjaku.

 

1

Kvasac

- cjeloviti raženi kvasac - 100 g raženog integralnog brašna - 100 ml vode

2

Tijesto

- 150 g fermentacije - 150 g brašna za kruh od spelte - 100 g integralnog brašna od spelte - 8 g soli - 2 g rasce - 1 CL meda (podržava proces fermentacije) - 2 PL suncokreta ili oraha - 160 ml vode

3

Pristup

1. Pomiješajte sastojke i ostavite da se dižu u posudi oko 1 i pol sat. 2. Za to vrijeme 2 do 3 puta prevedemo tijesto sa strane na stranu. Tijesto treba biti labavo i elastično. 3. Prebacite na pobrašnjenu dasku i napravite štrucu. 4. Uvaljajte štrucu u košaricu i ostavite da poklopljeno odstoji 2 do 3 sata. 5. Površinu premažite vodom, pospite sjemenkama ili raškom i oštrim nožem prerežite po dužini. 6. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite (plinska ili električna pećnica: 220, vrući zrak: 200, vrijeme pečenja oko 15 minuta) 7. Zatim smanjite temperaturu i pecite oko 30 minuta na sobnoj temperaturi (plinska ili električna pećnica: 190, vrući zrak: 170). 8. Izvadite kruh iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Zdravstvene prednosti


 
Sastav kvasca pozitivno pridonosi poboljšanju našeg zdravlja. Na različite načine:

__check

Probava – kvasac razgrađuje gluten u jednostavniji oblik, koji prolazi kroz probavni trakt, a da nam ne šteti.