Jeste li već fermentirali? Ili vas ova vrsta pečenja još nije zanimala? Možda ćeš početi odmah.
Kvasac nije samo aktualni trend kojem su mnoga kućanstva podlegla. Njegova povijest seže u stari Egipat. Ta se tradicija prenijela u kuhinje naših starih roditelja, gdje se prenosila s koljena na koljeno. Postupno ga je, međutim, zamijenio brži način nabave kruha i peciva – kupnja namirnica. Međutim, tijekom pandemije, fermentacija je opet vrlo popularna.
Koji je glavni razlog zašto se vraćamo fermentaciji? Nedvosmisleno želja za kvalitetnim, domaćim proizvodima. Domaći uzgajivači znaju da nema ničeg boljeg od iščupati vlastito voće i povrće iz vrta.
Njihov okus i kvaliteta ne odgovaraju usjevima kupljenim u trgovini. Isto je i s pečenjem. Nakon što ste ispekli kruh od kiselog tijesta, ispecite ga ponovno. Osim toga, uštedjet ćete dugotrajno domaće pečenje, jer vam kvasac uz pravilnu njegu nikada neće nedostajati.
Što je kvasac?
Živi organizam koji sadrži nekoliko stotina do milijuna bakterija. Oni se prirodno nalaze u zrnu, ali u brašnu "spavaju". Kad brašno zalijete vodom, ono ga hidratizira i budi bakterije. Ovaj postupak se mora ponavljati 14 dana, a za to vrijeme bakterije će se dovoljno razmnožiti da proizvedu dobar i jak kvasac.
Iako postoje samo dvije sirovine za proizvodnju kvasca - brašno i voda, njihova kvaliteta i prerada tim su važniji. Najvažnija sirovina je nesumnjivo brašno. Stručnjaci za kvasac slažu se da zapravo nije važno koje brašno koristite. Važno je da je kvalitetan i svjež. Ipak, stručnjaci smatraju da je najbolje raženo brašno od integralnog brašna.
Počinjete li fermentirati? U tom slučaju najbolje će se miješati vaše tijesto za raženi kruh od kiselog tijesta. Pečeni kruh će biti pahuljast s tamnijim mrvicama. Možete napraviti čak i kvasac od bezglutenskog brašna.
Koliko će dugo trajati kvasac?
Ako ga dobro njegujete, može trajati i nekoliko godina, a naša preporuka je da ga nakon svake upotrebe hranite vodom i brašnom. Za pripremu kruha s kvascem uzmite 1 PL. To znači da je upravo to iznos koji bismo trebali vratiti u šalicu. Hranimo kvasac u ovom omjeru:
- 1 PL raženog brašna,
- 1,5 PL hladne vode.
Promiješajte i zatvorite poklopcem. Međutim, nemojte zategnuti poklopac do kraja. Ostavite liniju da miruje oko 6 sati. Zatim zategnite poklopac i čuvajte u hladnjaku.