Kako dobiti putovnicu, koliko košta i koliko se čeka?

07.07.2022 Daniel Visa Podijeli

Znate li kako srediti putovnicu i koliko će to trajati? Sve važne informacije saznat ćete u našem članku.

Iako danas možete putovati u mnoge zemlje samo s osobnom iskaznicom, za neke vam je još uvijek potrebna putovnica. Znate li kako ga opremiti? Što vam je potrebno za opremanje? Koliko će to trajati? I koliko zapravo košta? Savjetovat ćemo vas u sljedećim redovima.

Kada morate imati putovnicu?

 

Putovnica je jedan od najvažnijih putnih dokumenata. Njegovo vlasništvo omogućuje ulazak u zemlje izvan Europske unije. Kao i vi, dijete mora imati putovnicu. I to od rođenja.

Još uvijek niste uspjeli pronaći smještaj po Vašoj želji? Oslonite se na Booking i pronađite svoj smještaj za odmor već danas.

Zahtjev za putovnicu možete podnijeti u nadležnom okružnom sjedištu policijskih snaga. To ovisi o vašem stalnom ili privremenom prebivalištu ili mjestu boravka.

Zahtjev morate podnijeti osobno (osim za poslovno nesposobne osobe). Policajci moraju skenirati vaše biometrijske podatke – vaše lice, otiske prstiju i dati potpis.

Što mi je potrebno za ispunjavanje putovnice?

 

Za podnošenje zahtjeva za izdavanje putovnice podnosite:

– osobnu iskaznicu ili rodni list ako državljanin nije nositelj osobne iskaznice, uvjerenje i potvrdu o državljanstvu Republike Hrvatske ne starije od 6 mjeseci od dana izdavanja,
- drugu ispravu iz matične knjige (npr. vjenčani ili rodni list), ako je došlo do promjene u matičnom događaju (vjenčanje, rođenje),
- izvadak iz matične knjige vjenčanih/rođenih od posebnog matičnog ureda, ako je došlo do promjene matičnog događaja u inozemstvu,
- prethodno izdanu putovnicu Republike Hrvatske,
- upravna pristojba za obradu putovnice.

 

Kako dobiti putovnicu za dijete?
 

Ukoliko izdajete putovnicu za dijete mlađe od 15 godina, morate biti njegov zakonski zastupnik (roditelj). No, to može biti i druga osoba kojoj je dijete povjereno na osobnu skrb, kao što je statutarno tijelo ustanove za institucionalnu skrb, udomitelj, budući posvojitelj. Ako za dijete nije određeno institucionalno zbrinjavanje, njegovo ime zastupa skrbnik ili staratelj.

 

Ako su roditelji maloljetnog djeteta razvedeni ili nisu u braku, oba imaju ista prava pri dobivanju putovnice za dijete. To nije slučaj ako je donesena pravomoćna sudska odluka o lišenju vršenja roditeljskih prava ili njihovom ograničenju. Svaki roditelj može izdati putovnicu. Čak i bez pristanka drugog roditelja.

Dijete mora doći s vama na predaju zahtjeva. Osoblje odjela će mu slikati lice. Ako je dijete starije od 12 godina, uzet će mu se i otisak prsta. Ako se vaša djeca znaju potpisati, potpisat će se prilikom obrade dokumenta.

 

Što vam je potrebno za opremanje putovnice za dijete?


 
- rodni list djeteta, ako je izdan u inozemstvu, prilaže se hrvatski rodni list izdan od posebnog matičnog ureda,
– osobnu iskaznicu ili putovnicu osobe koja podnosi zahtjev,
- upravna pristojba za izdavanje putovnice.

Kako do jeftinog smještaja i uštedjeti na odmoru?

Odmor za jeftin novac posebno se isplati ako uspijete pronaći lijep i jeftin smještaj u ugodnom okruženju. Znate li kako pronaći jeftin smještaj? Za vas smo pripremili nekoliko savjeta.

__bulb
Kako do jeftinog smještaja i uštedjeti na ljetovanju?

Odmor za jeftin novac se posebno isplati ako uspijete pronaći lijep i jeftin smještaj u ugodnom okruženju. Znate li kako doći do jeftinog smještaja? Za vas smo pripremili nekoliko savjeta.

 

Valjanost putovnice


 
Rok valjanosti izdanih putovnica varira ovisno o dobi građanina:

- dijete do 6 godina 2 godine,
- dijete do 16 godina 5 godina,
- od 16 godina do 10 godina.

Svaki građanin može imati najviše dvije putovnice. Ako ima jedan koji vrijedi 10 godina, a istodobno zatraži izdavanje drugog, ovaj će mu vrijediti 5 godina.

 

Koliko košta putovnica?
 


Koliko košta izdavanje putovnice? Točna naknada za putovnicu ovisi o dobi podnositelja zahtjeva i broju dana potrebnih za njezinu obradu:

Postoji iznimka sa skraćenim rokom valjanosti putovnice od 1 godine. Ima ga građanin kojemu se privremeno ne mogu uzeti otisci prstiju.

 

Preuzimanje pripremljene putovnice


 
Izdanu putovnicu možete preuzeti u odjelu dokumenata na mjestu podnošenja zahtjeva. Na e-mail ili broj telefona naveden u prijavi javit ćete da možete doći po dokument.

Ukoliko ne možete osobno preuzeti putovnicu, izdanu putovnicu za građanina starijeg od 15 godina može preuzeti i druga službena osoba. Drugi članovi obitelji (roditelj, brat, sestra, muž, žena, djed) mogu preuzeti putovnicu takve osobe bez predočenja punomoći. Isto tako, punomoć nije potrebna za drugu osobu, ako je navedena u prijavi prilikom podnošenja.

 

Za djecu mlađu od 15 godina izdanu putovnicu može preuzeti samo zakonski zastupnik. Ili druga osoba koja je podnijela zahtjev (npr. udomitelj ili druga osoba kojoj je dijete povjereno). Ova osoba ne može biti zastupana.

I posljednji savjet. Prije putovanja u inozemstvo provjerite postoje li u zemlji posebni zahtjevi za valjanost putovnice. Neke zemlje zahtijevaju da imate putovnicu koja vrijedi najmanje 6 mjeseci od kraja vašeg boravka.