Kako srediti vize i za koje zemlje su vam potrebne?

09.08.2022 Daniel Visa Podijeli

I dalje su vam potrebni posebni dokumenti kada putujete u neke zemlje. Kako srediti vize za odabrane zemlje i koliko će to trajati? Odgovori su u našem članku.

Unatoč činjenici da su vam često potrebne samo osobna iskaznica i putovnica kada putujete Europom, vize su još uvijek potrebne za mnoge zemlje.

Za njihovu obradu može biti potrebno nekoliko tjedana. Stoga preporučamo da prije svakog putovanja dobro provjerite sve dostupne informacije.

Ne zaboravite putno osiguranje na bilo kojem odmoru. U našem članku pronaći ćete informacije o tome kako odabrati najjeftiniji.

 

Što je viza?

 

Ako imate vizu, to znači da možete ući na teritorij te zemlje na određeno vrijeme. To se može pokazati u vašoj putovnici pečatom ili naljepnicom.

Vize često vrijede 3 mjeseca. Ako želite ostati duže u zemlji, morate ishoditi druge dozvole. Na primjer, na primjer, boravišna dozvola.

Kao i putovnicu, i djeca moraju imati vize.

Sve bitne informacije o tome kako dobiti putovnicu, koliko košta i koliko se čeka na putovnicu možete pročitati u našem članku.

Vrste viza

__check

Ulazna - možete je koristiti za ulazak na teritorij zemlje samo na određeno vrijeme

__check

Višestruka ulazna (ili povratna) - možete se više puta vraćati na teritorij zemlje

__check

Izlazna - odnosi se na izlazak stranca s teritorija zemlje na određeno vrijeme

__check

Prolazna - dobivate ako samo trebate proći kroz datu zemlju, na primjer kroz zračnu luku ili u drugu zemlju

Stranci imaju priliku dobiti nacionalnu vizu u Hrvatskoj. To im nudi priliku da ostanu kod nas još malo. U pravilu je to od 3 mjeseca do 1 godine.


Koliko ćete platiti vizu?

 

Iznos za obradu viza varira. Ovisi o naknadama u zemlji. Oni se mogu povećati u slučaju da morate srediti vizu u zadnji čas.

Tražite svoj smještaj za odmor iz snova, ali ga još niste uspjeli pronaći? Pogledajte našu preporuku.

 

Za koje zemlje trebate važeću vizu?


Viza za SAD
 

U SAD možete putovati kroz program bez vize s ESTA autorizacijom putovanja. Omogućuje vam posjet SAD-u na najviše 90 dana, čak i uz ponovljeni ulazak.

Svaki nositelj biometrijske putovnice i povratne karte može podnijeti zahtjev za registraciju u roku od 90 dana putem online obrasca ESTA. Prijavite se najkasnije 72 sata prije polaska. Trebali biste platiti 14 USD za cijeli proces, što znači manje od 14 €.

Za radne ili studentske vize vrijede drugačiji uvjeti. Svaki kandidat mora imati ispunjen online obrazac DS-160. Nakon uplate kotizacije potrebno je Vaše sudjelovanje na intervjuu u Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu.

Naknade za studentske, poslovne ili klasične turističke vize u USD koštat će vas 160 USD.

 

Viza za Kanadu


 
Državljani Hrvatske ne trebaju vizu za kratkotrajni boravak (turističku vizu) u Kanadi. Međutim, potrebna vam je eTA — elektronička registracija putovanja. Neće ti dopustiti da se ukrcaš u avion bez njega.

Registracija se odvija online. Ispunite prijavu na web stranici, priložite putovnicu važeću najmanje 6 mjeseci nakon povratka, platnu karticu i e-mail adresu. Kotizacija iznosi 7 CAD, što je otprilike 5,32 €.

 

Možete birati između ovih vrsta viza

__check

Studentska - za studente koji žele studirati u Kanadi duže od pola godine, ili raditi

__check

Radna- ne dobivaju je svi. Radi na principu da morate dobiti ponudu od kanadske tvrtke ili od svog budućeg poslodavca

__check

Working holiday - s ovom vrstom vize možete ostati u Kanadi 1 godinu. Tijekom ove godine možete istraživati ​​zemlju, putovati i učiti ovdje 6 mjeseci

Putovanje u Afriku


 
Kenija, Tanzanija, Egipat ili Zelenortski otoci? Ovo su samo neke od afričkih zemalja za koje vam osim valjane putovnice treba i viza. Pogledajte trenutne uvjete za ulazak u ove zemlje.

 

Viza za Kinu
 


Zahtjev za vizu za Kinu predaje se elektronski i preuzimate ga osobno. Prilikom prijave trebat će vam:

- putovnica (važi 6 mjeseci po povratku iz zemlje),
- ispunjen online obrazac (otisnut obostrano),
- jedna fotografija formata 3,5 x 4,5 cm,
- ulaznicu ili potvrdu o kupnji izleta ili rezervacije hotela,
- ako vam je potrebna poslovna viza, morate dostaviti i pozivno pismo napisano kineskim pismom.

Za razdoblje od 90 dana nije vam potrebna viza za Hong Kong i Macau.

U Kinu možete putovati i bez vize ako ispunjavate sljedeće uvjete:

__check

72-satni tranzit bez vize u Pekingu i Šangaju

__check

direktan tranzit unutar 24 sata

Vizu ćete platiti 63 eura. Oprema bi trebala trajati tjedan dana. Ako želite imati vizu sljedeći dan nakon podnošenja zahtjeva, platit ćete dodatnu naknadu od 25 €.

Viza za Sejšele

 

Hrvatska ima dogovoren bezvizni odnos s Republikom Sejšeli na 90 dana u pola godine. Ulazna viza stoga nije potrebna. Vaša putovnica, kao i kod drugih zemalja, mora biti važeća i nakon povratka iz zemlje.

Aktualne uvjete za ulazak na Sejšele možete pogledati na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova . Međutim, općenito morate dokazati:

__check

ulazni obrazac

__check

Povratna karta

__check

osiguran smještaj u zemlji

__check

dovoljno sredstava za boravak (150 USD/dan)

Viza za Australiju

 

Idete li u Australiju turistički ili u kraći poslovni posjet? Možete dobiti besplatnu turističku vizu eVistitor (e651). Vize vrijede 12 mjeseci, a jedan posjet ne može trajati duže od 3 mjeseca.

Trebat će vam putovnica važeća najmanje 6 mjeseci nakon povratka i povratna karta. Njegov datum ne smije biti duži od 90 dana od datuma dolaska.

Ako želite provesti dulje vrijeme u Australiji, podnesite zahtjev za posjetiteljsku vizu 600. Ovu vrstu izdaje australsko veleposlanstvo na razdoblje od 3-12 mjeseci i naplaćuje se 101 €.

 

 

Koji je naš posljednji savjet? Ne odgađajte obradu svoje vize. Dobro provjerite uvjete u zemlji prije putovanja. Tada će vam putovanje biti ugodnije. Osim toga, korištenjem kupona s popustom za putovanja i karte možete si priuštiti još više doživljaja putovanja.