Black Friday 2021: 8 iznenađujućih činjenica i savjet gdje tražiti popuste

black friday kupovina

Želite li znati gdje pronaći najbolje ponude za Black Friday 2021. na jednom mjestu? Ili kako biti ispred drugih i uvijek prvi saznati za popuste? Ili se samo pitate koja će roba prva nestati s polica trgovina? Stoga svakako čitajte dalje.

 

Kada je crni petak?

 


Ove godine Black Friday pada na petak, 26. studenog, no od 21. studenog možete se veseliti velikim popustima. Obavezno zabilježite kalendar u ponedjeljak, 29. studenog, kada će se u mnogim e-trgovinama održati Cyber ​​ponedjeljak. Iako je Cyber ​​Monday osnovan puno kasnije od Black Fridaya, po popustima sigurno ne zaostaje.

 

Ne čekajte nepotrebno u redovima

 


Sve više ljudi kupuje online tijekom Crnog petka. Ne morate više ni nikamo ići, sve svoje kupnje možete riješiti s nekoliko klikova. U rubrici Black Friday 2021. svakodnevno vas očekuju svježi popusti na najbolje e-trgovine.

 


Kako je sve počelo?

 

 

Iako danas imamo uglavnom pozitivne asocijacije na frazu Black Friday, to nije uvijek bio slučaj. Jeste li znali da se u 19. stoljeću pojam Crni petak povezivao s financijskom krizom? Izraz je prvi put korišten u petak, 24. rujna 1869. Međutim, ovaj dan je bio miljama daleko od Crnog petka kakvog ga danas poznajemo. Dva financijera s Wall Streeta odlučila su kupiti goleme količine zlata u nadi da će mu umjetno povisiti cijenu i na njemu zaraditi astronomske svote. Međutim, Vlada je odlučila poduzeti mjere protiv njih i preplavila tržište zlatom, uslijed čega su mnogi ulagači tada bankrotirali.

U vezi s kupnjom, izraz je prvi put korišten u Philadelphiji 1950-ih. Policija je ovim izrazom obilježila gužve kupaca u petak i velike prometne gužve povezane s tim. Osim Crnog petka, neko je vrijeme bio u igri i naziv Big Friday, ali se taj naziv nikada nije dogodio.
 

Vjeruje se da bi Black Friday mogao proizaći i iz engleskog idioma "biti u crnom", koji se odnosi na situaciju kada je trgovina u crnim brojevima, odnosno u dobiti. Međutim, to nikada nije potvrđeno. No, istina je da Black Friday značajno pridonosi povećanju prodaje i često pomaže trgovcima da pređu s crvene na crnu.

 
Iskoristite Crni petak 2021. za kupnju božićnih darova

 

Iskoristite povoljne ponude i odmah kupujte darove. Imat ćete puno veći izbor nego pred sam Božić, kada su mnogi proizvodi već beznadno rasprodani. Štoviše, ako svoju božićnu kupovinu držite do posljednjeg trenutka, beskonačno čekanje da se roba popuni ili puno zauzetih kurira moglo bi značiti da vam darovi možda neće stići na vrijeme. Izbjegnite gužve u trgovinama i kupujte sve svoje darove udobno od kuće. Uživat ćete u mirnom Adventu i, ne manje važno – zahvaljujući Crnom petku značajno ćete uštedjeti na kupnji darova.

 

Kako saznati je li kupnja stvarno povoljna?

 

Neki trgovci koriste nepoštene prakse tijekomBlack Friday, pa kupci često nepotrebno plaćaju robu. Kako to spriječiti? Uvijek uporedite cijene u istim trgovinama. Također provjerite kako je cijena proizvoda evoluirala tijekom godine. Ako je značajno porasla u razdoblju prije Crnog petka, onda je vrlo vjerojatno da ćete robu platiti isto ili čak i više. Na taj način možete brzo i jednostavno provjeriti isplati li se vaša kupnja.

 

Crni petak u brojkama

 

► Većina online kupaca preferira večernju kupovinu. Većina rasprodaja održat će se između 20:00 - 22:00. (Fact-finder)
► U 2020. tijekom Black friday poslano je više od 116 milijuna e-mailova, više nego bilo koji drugi dan. (Campaign monitor)
► Otprilike 30% svih rasprodaja odvija se između Crnog petka i Božića. (Spendmenot)
► Kupci su potrošili u prosjeku 6,3 milijuna dolara po minuti kada su kupovali online na Crni petak. (cnbc)
► Prosječno vrijeme čekanja u trgovačkim redovima je otprilike 2,5 sata. (Oberlo)
►Iznos koji kupac planira potrošiti tijekom kupnje u Crni petak je oko 300 eura. (Time bulletin)
► Black Friday shopping blagdan slavi se u 50-60% zemalja svijeta. (JungleScout)

►Ne treba čuditi da su najpopularniji proizvodi televizori, prijenosna računala i mobiteli. No, jeste li znali da su vrlo popularne i pidžame, koje rekordnom brzinom nestaju s polica trgovina? Poznati američki lanac Wallmart stoga je u svom priopćenju za javnost uvjeravao da će ih tijekom Crnog petka u trgovinama čekati do 10 milijuna pidžama. (usnews.com)

 

Kako više nikada ne propustiti popuste?

 

Koliko ste puta naišli na velike popuste i kupili upravo ono što ste htjeli u svojoj omiljenoj e-trgovini? Vjerojatno samo nekoliko puta. No koliko ste puta kasno saznali za popuste, a najbolji komadi su u međuvremenu rasprodani? Ne prepuštajte ništa slučaju i pretplatite se na nas da primate novosti. Najbolje ponude slat ćemo vam izravno u vaš e-mail sandučić, tako da ćete uvijek prvi saznati za popuste.

 

Kako to učiniti:


Na našoj web stranici Kuplio.hr  pronaći ćete opciju da se pretplatite na newsletter. Unesite svoju e-mail adresu u polje, odaberite odabrane opcije i kliknite Pošalji. Gotovo - od sada se možete veseliti redovitom nizu najpovoljnijih ponuda.