Živo božićno drvce - prednosti, nedostaci i njega

18.11.2022 Natália Kuća i stanovanje Podijeli

Razmišljate li da ove godine odaberete živo božićno drvce umjesto umjetnog? U tom slučaju trebate znati koji odabrati da vam ostane što najduže.

Nezamjenjiv simbol Božića je božićno drvce. Već pri ulasku u prostoriju plijeni pažnju i bez njega je teško zamisliti blagdansko ozračje.

bozicno-drvce-i-ukrasi

Kako izgleda vaše božićno drvce? Izvadite li ga svake godine iz podruma ili, jeste li zagovornik živih drvaca?

Ako spadate u prvu skupinu, ali želite dati priliku živom drvcu, ovaj je članak za vas. Naučit ćete ne samo koje drvce odabrati, već i kako se pravilno brinuti za njega.
 


via GIPHY

Kad je u pitanju živo drvce, temeljem je njege božićnog drvca dovoljna i redovita opskrba vodom. Idealno ako odaberete stalak sa spremnikom za vodu. A što više božićne ukrase i dekoracije možete kupiti online.

Prednosti i nedostaci živog božićnog drvca

 

Niste li sigurni hoćete li odabrati živo božićno drvce za blagdane? U usporedbi s umjetnim ima nekoliko prednosti i naravno nekoliko nedostataka.

prednosti-i-nedostaci-zivih-bozicnih-drvaca
Prednosti i nedostaci živih božićnih drvaca

 

Kada kupiti živo božićno drvce?

 

Preporučujemo odabrati i kupiti živo božićno drvce najkasnije 3 tjedna prije Božića. U to vrijeme imat ćete najveći izbor borova. Naravno, možete ga kupiti kasnije. No, morate očekivati ​​da ponuda će svakako biti siromašnija.

Idealno vrijeme za kupnju drvca povezano je i sa životnošću drvca.

bozicno-drvce-s-ukrasama

 

Koje živo božićno drvce izdrži najduže?

 

Smreka, bor i jela su 3 najčešće vrste četinjača koje se prodaju kao božićna drvca. Svaki od njih karakteriziraju različita svojstva.

Koliko ćete platiti da kupite živo drvce? Cijena ovisi o prodavaču i mjestu gdje kupujete drvce.

zivotnost-zivih-bozicnih-drvaca
Životnost živih božićnih drvaca

Kako produžiti život živom božićnom drvcu?

 

Svatko želi uživati ​​u pogledu na prekrasno živo božićno drvce što najduže može. To možete postići pravilnom njegom.
 

1

Nakon što drvce donesete kući, nemojte ga još stavljati u grijani prostor. Stavite ga na hladnije mjesto, npr. u eksterijer. Zatim ga možete prenijeti na određeno mjesto.

2

Uklonite mrežicu i pričvrstite drvce na postolje sa spremnikom za vodu. Najbolje bi bilo da otpilite otprilike 3 cm od debla prije nego što stablo zapravo postavite u stalak. Zahvaljujući novom rezu stablo će bolje primati vodu.

3

Odaberite odgovarajuće mjesto na kojem će drvce stajati. Izbjegavajte se postavljanja blizu radijatora. Topli i suhi zrak brzo će stablu skinuti lijepe iglice.

4

Redovito provjeravajte razinu vode i dodajte je u spremnik za vodu.

zena-koja-ukrasava-drvce


Živo božićno drvce u lonac za cvijeće

 

Želite li živo božićno drvce? Kad ga kupite u loncu oslobodite se recikliranja i ostane vam za sljedeće blagdane. Sviđa li vam se ova ideja kupite upravu drvce u loncu.

No, ne mora vam se sviđati njegova visina. Ova vrsta drvca postupno raste u loncu. Stoga će trebati nekoliko godina da naraste do visine klasičnog živog drvca.

Naprotiv, velika mu je prednost što ga nakon blagdana možete smjestiti u vrt i koristiti ga i sljedeće godine. Ovo eliminira troškove recikliranja.

Možete birati između mnogih popularnih četinjača, poput smreka, bora ili jele.

bozicno-drvce-u-loncu

 

Prilikom kupnje preporučujemo da od prodavača saznate je li drvo posađeno u loncu oduvijek. Ako je tako, ima bolju korijensku balu i otporniji je na temperaturne razlike.

Briga za njega vrlo je slična brizi za živo. Iz hladnog mjesta ga postupno premještajte u toplije ali i tamo mu odaberite hladnije mjesto. Ne zaboravite na redovno zalijevanje (svaki drugi dan).

bozicno-drvce-s-bjelim-ukrasama

Znate li već kakvo ćete drvce odabrati? Konačan izbor prepuštamo Vam. Ali također savjetujemo da pri kupnji obratite pažnju na iglice. Zdravo drvce ih ima zelene i sjajne. Sada samo trebate ukrasiti svoje drvce po svojim željama i uživati ​​u njegovoj ljepoti i božićnom ugođaju.