Savjeti i preporuke: Odustatajanje od kupoprodajnog ugovora

20.01.2022 Daniel Internetska kupnja Podijeli

Ako ste kupovali putem interneta, a isporučena vam roba ne odgovara, imate pravo odustati od ugovora. Kako odustati od kupoprodajnog ugovora? Za vas smo napisali jednostavan vodič u kojem ćete saznati koja su zakonska pravila i rokovi te kada nemate pravo odustati.

Kada mogu odustati od kupoprodajnog ugovora?
 

Odustajanje od kupoprodajnog ugovora jednostrani je čin koji dovodi do raskida kupoprodajnog ugovora. Ovo pravo ne nastaje automatski, samo u slučajevima predviđenim zakonom. Imate pravo vratiti robu bez navođenja razloga samo ako ste robu kupili putem ugovora na daljinu ili ugovora sklopljenog izvan prostorija prodavatelja. Na primjer, ako kupujete robu ili usluge putem Interneta. Međutim, ako kupujete u maloprodajnoj trgovini, nemate pravo odustati od ugovora.

 

Imate pravo odustati od ugovora bez navođenja razloga u roku od 14 dana. Ovaj rok počinje teći danom preuzimanja robe, ali možete odustati i ranije – odnosno prije otpreme ili tijekom prijevoza robe. Internetske trgovine također nude mogućnost odustajanja od narudžbe čiji su uvjeti navedeni u njihovim uvjetima poslovanja.

 

Kako mogu odustati od ugovora?
 

Ako ste ugovor o kupoprodaji sklopili u pisanom obliku, svoje pravo na odustanak od ugovora možete ostvariti pisanim putem ili u obliku zapisa na drugom trajnom mediju. Ako ste ugovor sklopili samo usmeno, za ostvarivanje svog prava prema zakonu dovoljna je svaka jasno navedena izjava kojom izražavate svoju spremnost da odustanete od ugovora. Možete koristiti obrazac za odustanak koji vam je dostavio prodavač. Često ga možete pronaći izravno uz pošiljku, kao privitak uz e-poštu s fakturom ili izravno na web stranici prodavatelja. Međutim, važno je da to učinite najkasnije u roku od 14 dana od dana primitka robe.

 

Povrat robe bez navođenja razloga
 

Ako odustanete od ugovora, prodavatelj mora, u skladu sa zakonom, vratiti sve uplate primljene od vas u roku od 14 dana od povrata robe - ne samo samu kupoprodajnu cijenu, već i dostavu, dostavu i poštarinu te ostale troškove i naknade. U slučaju troškova prijevoza, to su troškovi najjeftinijeg od ponuđenih načina dostave. Međutim, niste dužni nadoknaditi vam sve troškove nastale u vezi s povratom robe. S druge strane, naravno, morate mu vratiti kupljenu robu. Povrat robe podliježe roku od 14 dana od dana odustajanja od ugovora.

 

 

Kada nemate pravo odustati od ugovora
 

Postoje slučajevi u kojima, kao potrošač, nemate pravo odustati od ugovora u roku od 14 dana bez navođenja razloga. To je slučaj, na primjer, kada naručujete robu po narudžbi, kvarljivu robu (poput određenih namirnica), periodiku, elektronički sadržaj i slično.

 

Izvor: https://www.digiexpert.hr/info/odustajanje-od-kupoprodajnog-ugovora