Ne znate što kuhati? Morate probati ova jeftina jela za ručak

29.07.2022 Daniel Hrana i kuhanje Podijeli

Želite li znati kako napraviti jeftina jela za ručak? U našem članku savjetovat ćemo vas o nekoliko zajamčenih načina da uštedite na kuhanju i još uvijek jedete ukusno.

Kuhanje kod kuće više nije jeftina stvar. Cijene hrane stalno rastu i tjeraju nas da tražimo jeftinije mogućnosti prehrane. Ali ne morate odmah posegnuti za poluproizvodima!

 

Ne odričite se domaće hrane i ne trošite ni eura više. Kako to učiniti?

 

Pripremite jeftinija, ali zasitna jela

Već su naši preci slijedili ovo pravilo. Zato su, primjerice, guste juhe osnova slovačke kuhinje. Ne samo da vas zasićuje, već ga možete pripremiti od nekoliko osnovnih sastojaka. Primjerice, krumpir, češnjak i začinsko bilje, mahunarke ili bilo koje sezonske kulture bit će dovoljni.

Dodate li juhi kruh, lako može s vremena na vrijeme poslužiti kao glavno jelo. Na primjer, skuhajte ovu jednostavnu gustu juhu od leće. To je naš izvrstan savjet za vaš jeftini recept za ručak.

Gusta juha od leće - recept

1

Sastojci

- 250 g leće
- 3 krumpira
- 1 vrhnje za šlag
- 30 g glatkog brašna
- lovorov list
- ocat
- sol

2

Pristup

1. Leću operite, ocijedite i ostavite preko noći namočenu u vodi.
2. Sutradan kuhamo zajedno sa lovorovim listom.
3. Prije kuhanja dodajte krumpir narezan na kockice, posolite i kuhajte dok ne omekša.
4. Na kraju u vrhnje za šlag umiješajte brašno, dodajte leći i začinite octom.

Poslužite još priloga


 
Podrazumijeva se da su prilozi jeftiniji od mesa. Osim riže ili krumpira, ne zaboravite prilog od povrća. Možete ga pripremiti na više načina, zahvaljujući kojima ćete ga uvijek okusiti. Njegova druga prednost je što vas dovoljno zasićuje, opskrbljuje potrebnim vitaminima, a njegova kupnja ne opterećuje vaš novčanik.

 

Spremite hranu u zamrzivač


 
Često se događa da puno hrane završi u smeću. Dva su glavna razloga. Ili krivo procijenite količinu ili se hrana pokvari. Ako vam je ostalo hrane, slobodno je zamrznite. Preostale porcije spakirajte u plastične posude ili vrećice, označite ih nazivom i datumom kuhanja i zamrznite. Ovako upakiranu hranu možete lako izvaditi iz zamrzivača u bilo kojem trenutku i konzumirati.

Naš savjet: Ako vam je ostalo tijesta, ostavite ga da se osuši pa ga preradite u krušne mrvice.


Iskoristite ostatke


 
Ostalo ti je što od ručka? Ostaci obroka mogu se učinkovito iskoristiti. Iskoristite ih za večeru ili sljedeći ručak. Ako imate dosta povrća u hladnjaku, od njega možete napraviti rižoto ili izdašnu povrtnu salatu za glavni obrok.

Također možete uštedjeti na hrani koju jedete svaki dan. Osim kruha koji će ostati mekan nekoliko dana, možete peći razna peciva i kolače. Saznajte više u našem članku.

Kupujte učinkovito
 

Jeftino kuhanje znači i jeftinu kupovinu. Ipak, čuvajte se jeftinih i nekvalitetnih sirovina. Nećete ništa uštedjeti ako pola kupljenih proizvoda bacite u smeće. Novac možete uštedjeti na druge načine:

- Kupujte na veliko - pričekajte popuste na nekvarljive namirnice i kupujte ih u većim količinama. No razlučite radi li se o stvarnom popustu ili se kupnja ne isplati.
- Kupujte u nekoliko trgovina - svaki lanac trgovina nudi različite akcije, unutar kojih se isplati kupiti nešto drugačije.
- Kada kupujete, pazite na jediničnu cijenu - veći su obično jeftiniji od malih, ali možete naići i na iznimke.
- Prodavači privatnih marki - donose vam istu kvalitetu po nižoj cijeni.
- Koristite kupone za popust na namirnice - oni će vam pomoći da uštedite mnogo eura.
- Koristite kartice vjernosti - dobit ćete dodatne popuste na robu.

Štedite vodu i energiju


 
Naravno, trošak prehrane ne uključuje samo cijenu hrane. To je također trošak vode i energije koju trošite pri kuhanju. Stoga je primjereno razmisliti o tome kako možemo smanjiti ovu stavku:

- Kuhajte na pari – u parnoj posudi možete kuhati nekoliko jela istovremeno i tako uštedjeti energiju.
- Ne zaboravite na poklopac - prilikom kuhanja koristite poklopac i lonce koji odgovaraju veličini površine za kuhanje.
- Štedite vodu prilikom pranja posuđa - koristite perilicu posuđa, ili kod ručnog pranja ulijte vodu u sudoper i isperite posuđe.
- Kuhajte obroke iz jednog lonca - manje ćete zaprljati posuđe i potrošiti manje energije.
- Koristite ekspres lonac - kuhat ćete brže i uštedjeti do pola energije.

Delimano će se pobrinuti za zdravu pripremu hrane i zdravo kuhanje. Upotpunite svoju kuhinju svime što vam je potrebno.

Bonus savjet: Uzgajajte začinsko bilje ili manje i manje zahtjevne vrste povrća i na balkonu. Hrana začinjena svježim začinskim biljem ima neopisiv šarm i okus. Uz ove savjete imate brz i jeftin ručak na stolu.

Dobar tek!