Kako uštedjeti struju u vrijeme poskupljenja? Ovi savjeti će vam pomoći

28.10.2022 Natália Struja Podijeli

Želite li znati kako uštedjeti struju u svom kućanstvu? Postoji nekoliko mjera koje će vam pomoći smanjiti troškove. Isprobajte ih što prije.

Struja je velika stavka na mjesečnom računu za režije. Nekoliko vrsta uređaja i elektronike koristi se sporadično, a neke svakodnevno.

Puno električne energije troši se za grijanje, zagrijavanje vode, kuhanje, pranje ili rasvjetu. Mogu li se ti troškovi smanjiti? Pripremili smo za vas nekoliko savjeta kako uštedjeti struju. 

Pretvorite svoj dom u energetski učinkovitiji s novim modernim i štedljivim uređajima. To je sve što je potrebno – počnite kupovati online.

kuhinja-i-rasvjeta

 

Prosječna potrošnja električne energije u kućanstvu

 

Znate li koliko jedno kućanstvo godišnje potroši električne energije? U prosjeku je to približno 14.500 kW/h. Iznos za takvu potrošnju je oko 7985,07 HRK godišnje.

Količina potrošene energije stalno se mijenja. Na trenutni iznos troškova najviše utječe koliko aparata i uređaja imate. I drugo, koliko često ih koristite.

Sljedeća slika prikazuje potrošnju energije na temelju korištene elektronike i uređaja. Prikazuje mjesečnu potrošnju u kW/h, broj sati korištenja i mjesečne troškove.

Među najvećim potrošačima električne energije su električni bojleri, perilice rublja ili kombinirani hladnjaci i zamrzivači. Značajan postotak ukupne potrošnje čini i energija za rasvjetu.

Opskrbljivači električne energije za kućanstva

 

Vrijedno je pratiti promjene u cjenicima opskrbljivača električne energije. Nikada ne znate hoće li neki drugi pružatelj ponuditi bolje uvjete.

 

Dobavljači električne energije:

kuhinja i crven lonc

 

Savjeti za uštedu električne energije

 

Prvo što preporučujemo da obratite pozornost pri kupnji bilo kojeg uređaja je energetska oznaka.

Ona će vam reći neke informacije o kupljenoj robi. Primjerice, koliko električne energije aparatu treba za rad ili koja mu je razina buke. Posljednje, ali ne manje važno, označava njegovu energetsku klasu.

Od ožujka 2021. elektronika će biti označena novim energetskim oznakama. U praksi to znači da se stara oznaka energetskih razreda od A+++ do D mijenja u oznaku od A do G. Što se tiče najveće učinkovitosti, najbolji je razred A.

energetska oznaka

Energetska oznaka elektronike
Izvor: www.ec.europa.eu

 

Želite li znati približnu cijenu potrošene energije? Pomnožite godišnju potrošnju električne energije u kW godišnje s trenutnom cijenom električne energije.

Fokusiranje na energetski učinkovitu klasu uređaja prvi je korak ka smanjenju računa. Drugi je njihova pravilna i učinkovita uporaba. Ovo su naši savjeti kako uštedjeti na struji.

perilica-suđa

Električni uređaji

__check

Pustite perilicu samo kad je puna i perite na nižim temperaturama. Koristite program pretpranja samo za jako zaprljano rublje.

__check

Najbolja kupovina je kondenzacijska sušilica. Nježna je prema odjeći i pretvara nastalu paru u vodu. Mana im je viša cijena.

__check

Hladnjak smjestite dovoljno daleko od zidova, redovito ga čistite i uklanjajte poledicu. Uzmite u obzir obujam hladnjaka prema broju ljudi. Obujam za 1 osobu je 60 l prostora. 

__check

Iako perilica posuđa troši određenu količinu električne energije, štedi vodu u usporedbi s ručnim pranjem.

__check

Prilikom glačanja zapamtite jedno štedljivo pravilo. Odjeću glačajte tek kada je suha. Para trošilo bi više energije. 

perilica-rublja-cvijece

Kuhanje

__check

Koristite plinske ploče za kuhanje. Imaju brzo zagrijavanje, laku regulaciju i brzo smanjenje temperature te nižu cijenu plina u odnosu na struju.

__check

Imate li električni štednjak? Koristite regulaciju na više razina. Počnite s najvišim stupnjem i kada se postigne željena temperatura, smanjite stupanj temperature. Prije završetka kuhanja možete potpuno ugasiti štednjak koji će iskoristiti akumuliranu toplinu.

Isti postupak slijedite i kod pečenja u pećnici. I naravno, tijekom pečenja treba što manje i što kraće otvarati vrata.

__check

Zagrijte malu količinu vode u kuhalu za vodu i to onoliko koliko vam je potrebno.

__check

Mikrovalna pećnica štedi do 70% energije pri zagrijavanju hrane, za razliku od grijanja na štednjaku ili u električnoj pećnici.

muz-u-kuhinji

Elektronika

__check

Veličina dijagonale ekrana, rezolucija, zvuk i pozadinsko osvjetljenje utječu na potrošnju televizora.

__check

Klasično računalo troši puno više električne energije od laptopa.

__check

Ako ste dugo odsutni od računala ili laptopa, ne ostavljajte ga u stanju pripravnosti, isključite ga.

Učinite isto s TV-om, DVD playerom ili wifi-jem ako znate da ih nećete koristiti nekoliko dana.

televizija-biljka

Ovdje ćete pronaći korisne dodatke i elektroniku koje možete kupiti povoljno.

Rasvjeta

 

Učinkovitost rasvjete izražava se i energetskim razredima. Od ožujka prošle godine njihovo označavanje se promijenilo slično kao kod elektronike.

Najekonomičniji način rasvjete su LED svjetiljke, LED izvori i visokokvalitetne svjetiljke. 

energetska-oznaka-rasvjeta

Energetska oznaka rasvjete 

Izvor: www.eglo.com

 

 

Osim energetskog razreda, pri odabiru odgovarajuće rasvjete usredotočite se i na to koji prostor trebate osvijetliti.

U kabinetu ili kuhinji idealno je imati nekoliko glavnih izvora rasvjete dovoljnog intenziteta.

U predsoblju ili hodniku bit će dovoljno nešto slabije i prigušenije svjetlo. Za takve prostore idealni su senzori pokreta s LED rasvjetom.

rasvjeta-sati-cvijet

Čini li vam se ušteda električne energije teška? U tome će vam pomoći naši savjeti i svakodnevne navike. Kao rezultat toga, godišnje ćete uštedjeti nekoliko desetaka kuna na struji.

__bulb
Hoće li gorivo poskupjeti i dalje? Imamo odgovor za vas

Koliko plaćate za točenje goriva i hoće li gorivo poskupjeti i dalje? Donosimo aktualnu usporedbu cijena goriva. Osim toga, saznat ćete i kako na njemu možete što više uštedjeti.