Kako odabrati bicikl? Mi ćemo Vas savjetovati o njegovom odabiru

20.07.2022 Daniel Podijeli

Razmišljate o zamjeni automobila za bicikl? Svidjet će vam se ovaj jeftiniji, ali i zdraviji način prijevoza. O tome kako odabrati bicikl saznat ćete u našem vodiču.

Vidimo to svaki dan. Stotine automobila sa samo vozačem ispunjavaju sve više cesta. Rezultat su zagušenja i kašnjenja. Ako ih želite izbjeći, promijenite prijevozno sredstvo i odaberite bicikl.

Na biciklu su vam noge posebno zauzete tijekom pedaliranja. Pružite im udobnost koju zaslužuju uz  cipele iz Footshop.

Vožnja bicikla donosi mnoge prednosti. Među onima koji imaju najveći utjecaj na naše živote su:

- Ekonomičnost - zamjenom automobila za bicikl ne samo da štedite svoje financije, već posebno aktivno doprinosite svom zdravijem načinu života.
- Ekologija – bicikl kao prijevozno sredstvo nedvojbeno je ekološkiji oblik prijevoza u odnosu na automobil.
- Zdravlje – biciklizam je aktivno kretanje koje podiže kondiciju, a ujedno je i svojevrsna psihohigijena.
- Strast – ako vam je ne manjka, u biciklizmu ćete uživati ​​još više.

 

Kako odabrati bicikl?

 

Nije bicikl ko bicikl. Najvažniji parametar su njegova svojstva. Kada ga kupujete, morate uzeti u obzir sve atribute njegove uporabe, a posebno:

- u koju svrhu ćete ga koristiti,
- kome je namijenjeno,
- na koje tehničke karakteristike treba obratiti pozornost.

Teren i namjena


 
Na kojem terenu želite koristiti bicikl? I koliko često ćete ga koristiti? To su također odlučujući parametri pri njegovom odabiru. Prema ovim kriterijima razlikujemo:

 

Cestovni bicikli


 
Idealne su za vožnju po ravnim površinama kao što su asfalt ili beton. Lagani su, brzi i ne morate trošiti puno energije da ih premjestite na predviđeno mjesto.

Funkcionalna odjeća iz MyProtein zaštitit će vas od hladnoće na biciklu. Kupite sada povoljno.

Gradski bicikli


 
Ovaj tip bicikla definira udobnost, jednostavno rukovanje i mogućnost svakodnevnog korištenja za kupovinu ili putovanje na posao ili školu. Njihov moderan dizajn privlačan je mnogim dobnim skupinama, a budući da se lako obuvaju, idealni su i za starije osobe. Gradski bicikli obično imaju košaru ili stalak za vrećicu. Nije ih prikladno koristiti na sportskim rutama i dugim putovanjima.

 

Brdski bicikli


 
S brdskim biciklom možete sigurno ići ne samo po terenu, već i po gradskim cestama. No prvenstveno su namijenjeni vožnji po neravnim terenima. Kada ih koristite na cesti, to znači da će ići sporije i da ćete morati jače pedalirati. Zahvaljujući većoj težini i činjenici da su izrađene od izdržljivih materijala, pružit će vam veliku stabilnost. Prikladne su za aktivne i rekreativne bicikliste.
 

Poznajemo 3 vrste brdskih bicikala:

- -rekreacijskiovaj tip bicikla pružit će vam udobnost tijekom laganih izleta u prirodu, a razveselit će vas i njihova povoljna cijena,
- sportski – posegnite za njima ako ste zahtjevniji vozač s težnjom za amaterskim utrkama,
- utrke - trkačima i profesionalcima kojima su namijenjeni, svojom konstrukcijom pomažu u izvrsnim voznim performansama.

 

Sklopivi bicikli


 
Idealan za rekreativnu vožnju biciklom i ako želite bicikl često prevoziti i koristiti ga na drugom mjestu. Njihovi pozitivni aspekti uključuju malu težinu i sklopivost. Međutim, oni su manje stabilni i ne mogu se koristiti na terenu ili za duža putovanja.
 

Električni bicikli


 
Posljednjih nekoliko godina elektromobilnost je došla do izražaja ne samo na području automobila, već i električnih bicikala. S napunjenom baterijom električnog bicikla bez problema možete prijeći nekoliko stotina kilometara. Pouzdano će vas prevesti na posao, ali i na putovanja. Međutim, cijena im je viša.

Znate li koje su prednosti i mane električnih automobila? U našem članku saznat ćete sve važno o električnim automobilima. Između ostalog, možete li dobiti subvenciju za takav automobil i u kojem iznosu.

Gravel bicikli


 
Što je gravel bicikl? Zadovoljava karakteristike cestovnih i cross-country bicikala. Ako želite bicikl za cestu, ali i za zahtjevnije terene, ovaj tip bicikla je najbolji za vas. Gravel bicikl kupuju svi koji voze prvenstveno iz zabave.

 

Veličina okvira

 


 Veličina okvira još je jedna važna točka pri odabiru bicikla. Ženski bicikli imaju kraći i niži okvir u odnosu na muške bicikle. Kod kupnje dječjeg bicikla vrijedi jedno pravilo – ne kupujte djetetu veći bicikl nego što mu treba.

U skladu s vašom visinom, trebali biste odabrati bicikl s takvom veličinom okvira.

 

Osim oznake u inčima, možete sresti i oznaku okvira u veličinama S, M, L, XL. Koja je veličina idealna za vas saznat ćete mjerenjem udaljenosti od stopala do prepona. Druga opcija je visina figure.

 

Niste sigurni koji je bicikl pravi za vas? Nemojte se bojati kontaktirati osoblje u sportskim trgovinama. Rado će vam pomoći pri odabiru bicikla i opreme za bicikl. A onda samo možete uživati ​​u udobnosti na dva kotača.