Električni automobili - prednosti, mane, mitovi i subvencije

elektro

Cijene goriva vrtoglavo rastu. Razmišljate li o ekološki prihvatljivijoj alternativi automobilima, poput električnih automobila?

No, prije kupnje električnog automobila svakako će vas zanimati neke osnovne informacije. Zato vam donosimo odgovore na najčešća pitanja o električnim automobilima. Naučit ćete njihove prednosti i nedostatke. Saznajte nudi li država subvencije za kupnju. A otkrit ćemo i najčešće mitove o električnim automobilima.

Tko zna, možda će vas uvjeriti da je riječ o investiciji koja će se zaista isplatiti. Bilo iz financijskih ili ekoloških razloga.

 

Električno vozilo u odnosu na plug-in hibrid


 
Hibridni automobili još uvijek imaju mjesta u raspravi o električnim automobilima. Koja je razlika između električnog i hibridnog modela automobila?

Dok potpuno električna vozila rade isključivo na struju, plug-in hibridi kombiniraju električnu energiju i motor s unutarnjim izgaranjem. Električna energija se koristi za pogon elektromotora. Motor s unutarnjim izgaranjem izvrsna je alternativa u slučaju niskog dometa ili povećane snage.

muskarac puni bateriju

 

Prednosti električnih automobila


 
Revolucija električnih automobila donijela je mnoge prednosti transportnoj industriji. Glavne su da ne stvaraju onečišćenje bukom, ne sagorijevaju goriva i ne proizvode lokalne emisije. Baš suprotno.

Imaju manje mehaničkih dijelova, pa su učinkovitiji i zahtijevaju manje održavanja. No, najveća im je prednost što energiju dobivaju iz električne energije koja se može proizvesti iz obnovljivih izvora.

 

 

Njihov rad je jeftiniji


 
Ovaj tip automobila je prijateljski za svaki novčanik. Istina je da je ulazni trošak kupnje novog ili rabljenog električnog automobila nešto veći. Međutim, sigurno ćete uštedjeti na njegovom radu. Ali što je najvažnije, štedite na gorivu.

Možete besplatno naplaćivati ​​ne samo kod kuće, to je i česta prednost poslodavaca. A po minimalnim cijenama svoj električni automobil možete puniti na klasičnim postajama. Najčešće se nalaze na benzinskim postajama.

 

Također možete uštedjeti dosta novca na servisu. Nema više provjeravanja ulja, svjećica, ožičenja ili provjere emisija. S električnim automobilom jednostavno nemate ništa loše.

Jeste li znali da električni automobil obično koči rekuperacijom, odnosno električnim motorom? Kao rezultat toga, puni svjetiljku prilikom kočenja. Habanje kočnica je neusporedivo sporije nego u automobilu s motorom s unutarnjim izgaranjem.

punjac za elektromobil

 

Ekologičniji od automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem


 
Možda je najkontroverzniji parametar električnih automobila njihov ekološki aspekt. Promet je jedan od najvažnijih zagađivača zraka. Stvara smog od kojeg “pati” većina svjetskih metropola. Zato do nekih od ovih mjesta možete doći samo električnim automobilom. Automobili s klasičnim motorom s unutarnjim izgaranjem strogo su zabranjeni u centru.

Zahvaljujući električnim automobilima, oni u grad ne donose nikakve emisije. Što je veći udio električnih automobila u gradu, zrak će biti puno čišći.

Istina je da se električna energija uglavnom proizvodi iz fosilnih goriva. Međutim, što se tiče proizvodnje, proizvode i do 90% manje nego kada rade automobil s motorom s unutarnjim izgaranjem. Osim toga, proizvodnja električne energije neprestano napreduje. Svake godine udio tzv čista električna energija iz obnovljivih izvora.

beli elektromobil

 

 

Sigurnost je na prvom mjestu


 
Da električni automobili nisu sigurni je možda najveći mit. Električni automobili, kao i automobili s motorima s unutarnjim izgaranjem, također moraju proći sigurnosne testove. Inače ne bi izašli na ulicu. O njihovoj kvaliteti svjedoče i izvrsni rezultati u ispitivanju sigurnosti.

Osim toga, odsutnost spojke i ručnog mjenjača nudi širi raspon funkcija. Ne samo da su tihi i energični, već su i iznimno jednostavni za korištenje. Naravno, ne postoje samo sustavi pomoći, već i automatsko isključivanje akumulatora u slučaju nezgode.

Ali što je s pješacima? Jesu li električni automobili sigurni za njih, čak i ako su iznimno tihi? Predstavljaju povećan rizik za pješake. To je i razlog zašto europsko zakonodavstvo inzistira na smjernicama da električni automobili do 20-30 km/h ispuštaju specifičan zvuk. A pogotovo pri vožnji unatrag.

parkirani elektroautomobili

 

Nedostaci električnih automobila


 
Kao i sve nove inovacije, električni automobili nemaju samo prednosti nego i nekoliko nedostataka. Većina njih povezana je s kontroverzama oko ionsko-litijskih baterija, velikim uloženim kapitalom pri njihovoj kupnji ili dugotrajnim i napornim punjenjem.

 

Oni su skupi


 
Kupnja električnog automobila još uvijek je relativno skupa za prosječnog Hrvata. Za mnoge marke često plaćate dvostruko više nego kada kupite isti model s motorom s unutarnjim izgaranjem. Za više od 20.000 eura, mnogi kupci radije kupuju "ispravan automobil" nego mali gradski električni automobil.

Međutim, visoka cijena može vam vratiti operativne troškove. Ovisi o mnogo čimbenika – koliko često punite na brzim punjačima, koje se baterije značajno istroše, koliko kilometara vozite i tako dalje.

zena puni elektroautomobil

 

Dugotrajno i naporno punjenje


 
S električnim automobilom svakako morate poboljšati svoje osobno upravljanje vremenom. Iako je punjenje u današnje vrijeme brzo i jednostavno, mnogima postaje problem. Trebat će vam više vremena da prijeđete istu rutu, jer još uvijek morate napauniti utomobil. Međutim, prosječni električni automobil će autocestom prijeći oko 150-200 km po jednom punjenju.

Većina vlasnika puni svoje automobile kod kuće kako bi produžili vijek trajanja baterije. U kućnoj zidnoj kutiji automobil možete napuniti do 80% kapaciteta za oko 4 sata i 15 minuta. Međutim, to vrijeme možete značajno smanjiti brzim punjačem. Punjenje može potrajati samo nevjerojatnih 40 minuta!

 

Oni pogoršavaju klimatske promjene


 
Električni automobili ne proizvode nikakve emisije u zrak tijekom rada. Najveći problem su im baterije. Za njihovu izradu potrebni su nam plemeniti metali. Posebno litij ili kobalt. Iako se kobalt gotovo ne koristi za proizvodnju električnih baterija, on je još uvijek aktualan problem u slučaju litija.

Neke od baterija mogu se reciklirati. Međutim, većina ih završi zakopana na ogromnim odlagalištima opasnog otpada. To čini njihovo skladištenje najopasnijim bez opasnih toksina koji ulaze u tlo.

elektroautomobil u prirodi

Ne znate gdje reciklirati stare automobilske akumulatore? Pogledajte naš kompletan vodič za razvrstavanje otpada i saznajte!