Solarni paneli - prednosti, nedostaci i subvencije

17.05.2022 Daniel Savjeti Podijeli

Solarni paneli su trenutno veliki hit i dolaze u prvi plan. Što trebate znati prije nego što ih kupite?

Alternativni izvori energije, uključujući solarne ploče, relativno su jednostavan i jeftin način dobivanja tople vode ili električne energije. U ovom ćete članku saznati kako funkcioniraju solarni paneli te koje su njihove prednosti i nedostaci koje biste trebali razmotriti prije kupnje.

 

Solarni paneli naspram fotonaponskih panela


 
Sunčeva energija dolazi na Zemlju od sunca u obliku sunčeve svjetlosti. Zahvaljujući raznim tehnologijama, možemo ga uhvatiti i pretvoriti u toplinsku ili električnu energiju. Toplinski solarni kolektori koriste se isključivo za solarno grijanje vode. Električnu energiju proizvodi druga vrsta panela – fotonaponski.

Jeste li znali da 1m2 solarnih kolektora proizvodi otprilike toliko energije kao 5m2 fotonaponskih panela? Postoji beskonačan broj načina za uštedu energije u domu. Najjednostavnije od njih saželi smo za vas u ovom članku.

 

Alternativni izvori i grijanje vode


 
Za usporedbu, toplinski solarni kolektori imaju duži vijek trajanja i učinkovitost u odnosu na fotonaponske te su stoga mnogo povoljniji za grijanje vode. Za obično kućanstvo koje ih planira koristiti za grijanje vode potrebno je računati na kolektore površine oko 5 m2. Izvedba takvih ploča se s vremenom ne smanjuje, kao što je slučaj s potonjom vrstom.

Naravno, čak se i fotonapon može koristiti za pripremu tople vode, ali s puno manjom učinkovitošću. Stoga je važno odrediti u koju svrhu želite koristiti solarnu energiju i odabrati u skladu s tim.

 

 

Prednosti solarne energije


 
Za razliku od sagorijevanja ugljena ili plina, sunce, vjetar ili strujanje vode neiscrpni su izvori energije. Stoga je sve veći interes za takav način dobivanja električne energije. Dodaju se fotonaponske elektrane, kao i solarni paneli na krovovima kuća. Koje su najveće prednosti solarne energije?

 

Neiscrpan izvor energije


 
Sunce je obnovljivi izvor energije
, što nije slučaj s mnogim resursima koji se masovno koriste. Primjerice, nuklearne ili termoelektrane nisu samo neobnovljivi resursi, već proizvode i otpad te su opterećenje za okoliš.

Količina sunčeve svjetlosti koju imamo na raspolaganju je višestruko veća od potrošnje energije koju bismo mogli dobiti iz nje. Oko 120.000 teravata sunčevog zračenja prodire na površinu našeg planeta. To je i do 20.000 puta više od onoga što je trenutno potrebno svim stanovnicima Zemlje.

 

Ekološki siguran


 
Korištenje sunčeve energije ne zagađuje zrak i okoliš, za razliku od nekih drugih izvora. Iako se tijekom proizvodnje i ugradnje panela javljaju određene emisije, njihova količina je zanemariva. S obzirom na to da je vijek trajanja panela otprilike 25 godina, početni utjecaj na okoliš je u suštini nula.

Upotrebljiv bilo gdje

 


 
Ploče se mogu koristiti u bilo kojem dijelu svijeta. Iako ista ploča proizvodi manje energije u područjima s nižim intenzitetom sunčevog zračenja, ova se tehnologija može koristiti stvarno posvuda.

 

Ušteda energije


 
Električna energija iz solarnih panela koju koristite u svom domu može pokriti određeni dio vaše ukupne potrošnje. To može smanjiti vaše troškove za desetke do stotine eura mjesečno.

 

Jednostavan rad i održavanje


 
Rad solarnih sustava je bešuman, u usporedbi s primjerice vjetroturbinama. Njihov rad i održavanje je jednostavno.

Nedostaci solarne energije


 
Svaki izvor električne energije također ima svoje nedostatke ili nedostatke. Nije drugačije ni sa solarom. Ipak, možemo reći da su pozitivni aspekti veći od negativnih.

 

Sunce kao nestabilan izvor


 
Iako smo gore spomenuli da se radi o tehnologiji koja se može koristiti bilo gdje na površini zemlje, moramo uzeti u obzir i da sunce ne sja cijelo vrijeme. Osim što se brzina njegovog zračenja tijekom godine mijenja, noću je praktički nula, pa su paneli tijekom noći neiskorišteni.

Količina proizvedene energije također ovisi o oblacima i broju vedrih dana. Iz tih razloga, sunce se smatra nepouzdanim izvorom energije, koji nije prikladan za korištenje kao samostalan, odnosno. glavni izvor. Stoga se koristi kao dodatni resurs za smanjenje troškova i utjecaja na okoliš. No, možemo očekivati ​​i inovacije u ovom području koje će se baviti učinkovitim i pristupačnim skladištenjem električne energije.

Izazovno početno ulaganje


 
Svatko tko se odluči na kupnju i ugradnju vlastitih solarnih panela mora računati s relativno visokim troškovima. No, početna investicija trebala bi se isplatiti u roku od nekoliko godina, jer sama proizvodnja energije ne stvara dodatne troškove.

Dobra je vijest, međutim, da država daje subvencije kućanstvima za ugradnju malih postrojenja za proizvodnju električne energije u sklopu projekata Europske unije koji pokrivaju Evropski strukturalni fondovi. To uključuje fotonaponske ploče i solarne kolektore.

Pregledajte uvjete podrške kako biste utvrdili ispunjavate li uvjete za takav doprinos.

 

Složena instalacija panela


 
Paneli ili kolektori moraju biti pravilno i ispravno postavljeni kako bi se ostvarila potrebna učinkovitost u proizvodnji energije. Obično se postavljaju na kosi krov obiteljskih kuća, koji ima otprilike idealan kut prema suncu. Pričvršćivanje panela na kosi krov je najjeftinija alternativa, kada se postavljaju na ravan krov ili u dvorištu trebat će vam i okvirna konstrukcija.

 

Skupo skladište električne energije


 
Prethodna točka odnosi se na skladištenje električne energije, čime se stabilizira omjer njezine proizvodnje i potrošnje. Skladištenje je trenutno vrlo skupo i njime se rukuju, na primjer, baterijski spremnici.

Međutim, cijene baterija su relativno visoke i njihov vijek trajanja je ograničen. Prednost je što obujam proizvodnje i potrošnje energije obično odgovaraju, pa nam je najviše energije potrebno usred dana kada ima najviše sunčeve svjetlosti.

 

Prednost postavljanja ploča na tlo je laka dostupnost i stoga jednostavno održavanje. Za maksimalnu učinkovitost ploče ne smiju biti prekrivene snijegom, lišćem ili bilo čim što bi spriječilo prodiranje sunčevih zraka. S druge strane, potrebno je voditi računa o tome da će paneli zauzeti dio prostora u vašem dvorištu, a ujedno mogu nekome biti remetilački element zbog svog izgleda.