Sirup od maslačka - pripremite / kuhajte kod kuće

02.06.2022 Daniel Podijeli

Neki ga smatraju korovom, drugi ga liječe od mnogih bolesti. Znate li da sirup od maslačka možete pripremiti i kod kuće?

Mnogi ljudi maslačak smatraju korovom. Međutim, naziv njegove vrste govori da je to ljekovita biljka. Gorkog je okusa, bez mirisa i cijela biljka je jestiva. Maslačak je trajnica koja na suhim mjestima cvate od travnja do studenog.

 

 

Kada je idealno vrijeme za sakupljanje maslačaka? Najbolji način da to učinite je da ga sakupite po sunčanom vremenu u čistom okruženju. Mislim, daleko od ceste. Bolje je birati mjesta dublje u šumama ili na farmskim livadama.

 

Najčešći način na koji možemo koristiti maslačak je kuhanje ukusnog meda od njega. No, od nje možemo pripremiti i još jedan ukusan napitak – sirup od maslačka.

 

Koje aktivne sastojke sadrži maslačak? Koje nam koristi pruža? A kako od njega napraviti ljekoviti sirup?

 

Koje vitamine sadrži maslačak?

 

Maslačak sadrži niz vitamina, na pr. Vitamini A, C, D, K i B kompleksa. Prisutni su i minerali poput kalcija, željeza, natrija, kalija, magnezija. Osim toga, maslačak sadrži i folnu kiselinu i silicijsku kiselinu. Listovi maslačka također sadrže karotenoide, flavonoide te tvari zeaksantin i lutein. Održavaju zdrav vid.

Ali ako još uvijek trebate suplementirati neke vitamine, možete to učiniti sada. Kupite više za manje i iskoristite kupone za popust na Mojaljekarna.hr

 

Učinci na organizam

 

 

Zdravstvene prednosti medicinskog maslačka su neizvjesne. Ova ljekovita biljka pomaže:

 

- bolesti i aktivnosti slezene i žlijezda

- anemija, opća slabost i proljetni umor

- brža regeneracija nakon vježbanja

- ateroskleroza

- kronične kožne bolesti i problemi (svrbež kože, lisice i osip)

- pečenje upala

- dijabetes

- čišćenje želuca, krvi

- poboljšanje probave, harmonizacija želučanih sokova, želučane smetnje, želučana hiperacidnost, ali i kod teškog crijevnog katara, anoreksije ili zatvora

- otapanje žučnih kamenaca

- ubrzava metabolizam, što pomaže u mršavljenju

- pravilan rad mokraćnog mjehura, upale mokraćnog sustava i bubrega, bubrežni kamenci te znojenjem uklanja toksine iz tijela

- usporavanje rasta stanica raka

- na dnu i reumatizam

- smanjenje otekline

- razrjeđivanje guste krvi

- prehlade i respiratorne bolesti

NEKUHANI sirup od maslačka

1

Sastojci

1 litra glavica maslačka (idealno ako ih napunite posudom od litre), 500 g kristal šećera - dodajte po svom ukusu, 2 dcl vode.

2

Pristup

Obložimo glavice maslačka. Ostavit ćemo ih na suncu da iz njih izvučemo bube. * Zatim odvajamo cvjetove od zelenih dijelova. Recikliramo ih bacajući u kompost. Stavite cvijeće u veliku posudu koja se može ponovno zatvoriti (npr. bocu s džemom). Pokrijemo ih šećerom. Zatvorite posudu poklopcem ili folijom za hranu. Ostavite smjesu da stoji na prozoru dva dana da je sunce obasja, šećer se brže otopi. Ponekad protresemo bocu i promiješamo njen sadržaj. Zatim ulijemo vodu u posudu i ostavimo je na prozorskoj dasci sljedeći dan. Gotov sirup procijedite kroz platno. Iscijedimo sav sok iz cvjetova.** Sirup čuvajte u zatvorenoj posudi u hladnjaku.

* Alternativa ovom koraku je čišćenje u hladnoj vodi. No, tako ćete izgubiti i pelud, što bi bila šteta.
** Sirup je prirodno malo zamućen.

 

Gotov sirup traje oko mjesec dana. Možete ga koristiti kao aromu u limunadama, kao klasični zaslađivač ili kao ljekoviti sirup u obliku žličice dnevno.

KUHANI sirup od maslačka

1

Sastojci

350 glavica maslačka (potpunih cvjetova), 20 g limunske kiseline, 4 limuna, 3,5 l vode, 3,5 kg granuliranog šećera, šaka orlovi nokti i listovi koprive (po želji).

2

Pristup:

Obložimo glavice maslačka. Ostavit ćemo ih na suncu da iz njih izvučemo bube. * Zatim odvajamo cvjetove od zelenih dijelova. Recikliramo ih bacajući u kompost. U bocu džema od pet litara dodajte sljedeće sastojke: • maslačak, • bilje, • limunska kiselina, • narezani limuni. Prelijte ih kipućom vodom. Ostavite smjesu da odstoji 24 sata.** Posude treba stalno biti zatvorene, ali tijekom ispiranja povremeno promiješamo smjesu kuhanjem. Sutradan smjesu procijedimo. Idealno preko platnene ili platnene pelene. *** U sok u loncu dodajte šećer. Stavite smjesu na štednjak. Zakuhajte sok od maslačka sa šećerom na srednjoj temperaturi uz stalno miješanje. Zatim smanjite temperaturu i pustite smjesu da kuha dok se ne počne zgušnjavati. Dobivamo tamnožutu do smeđu tekućinu, nešto između meda i sirupa. Gustoća je određena količinom isparene vode. Ako se na površini pojavi pjena, uklonite je. Za otprilike sat i pol dobit ćete konzistenciju rijetkog meda. Vruću smjesu ulijte u boce za džem. Držite poklopce i rubove boca čistima kako se ne bi zalijepili. Zatim ih zatvorite i okrenite naopako. Nakon hlađenja sirup čuvati na tamnom, suhom i hladnom mjestu.

* Alternativa ovom koraku je čišćenje u hladnoj vodi. No, tako ćete izgubiti i pelud, što bi bila šteta. Ako koristite druge neobavezne biljke i biljke, možete ih isprati. Ništa im se neće dogoditi.
** Cijelu smjesu možete najprije kuhati 15 minuta. Tek tada pustite da se upije. Samo o vašim željama ovisi koju ćete opciju odabrati.
*** oblaganje obične cjediljke ili cjediljke krpom. Smjesu izlijte kroz ovako pripremljeno sito.

 

Prokuhani sirup traje oko tri mjeseca. Možete ga dodati u čaj, limunadu ili jesti jednu žličicu dnevno iz opreza.