Najbolje životno osiguranje - kako odabrati?

19.05.2022 Daniel Životno osiguranje Podijeli

Životno osiguranje jedan je od najsloženijih financijskih proizvoda ikada. Stoga je relativno teško odabrati. Kako se snaći u ponudama pojedinih tvrtki? Koje rizike trebate uzeti u obzir? I koja mu je cijena?

Stručnjaci za osiguranje tvrde da je životno osiguranje s ulaganjem ili kapitalnom štednjom već prošlost. Razlog je jednostavan - danas na tržištu postoje mnogo povoljnije vrste štednje.

Stoga trebate birati između ponuda rizičnih životnih osiguranja. No, također ne treba zaboraviti da ova vrsta osiguranja prvenstveno služi kao zaštita od negativnih posljedica osiguranja. Njegov glavni zadatak je financijski osigurati obitelj u nedostatku prihoda. Međutim, banke također zahtijevaju da osigura hipoteku koju ne biste mogli otplatiti zbog osiguranog slučaja.

 

Životno osiguranje i rizici povezani s njim


 
Možete birati između više od 20 različitih dodatnih pravila. Ali oni su povezani s nižim rizicima. Trebali biste se usredotočiti na veće. Najveći rizici povezani sa životnim osiguranjem uključuju:

 

Rizik Okvirni osigurani iznos
   
Smrt 1 do 2 godišnji prihod + dodatak dugova i pogrebnih troškova
Trajne posljedice 4 do 5 godišnjih prihoda
Invaliditet djelomično 40% vs. stalnih 70%, 2 do 5 godišnjih prihoda
Kritične bolesti 1 do 3 godišnje plaće, do maksimalno 12.000 €
Nesposobnost za rad Nepotreban s dovoljnom financijskom rezervom

 

Ako ste stvorili dovoljnu financijsku pričuvu, teoretski možete izostaviti posljednju točku, odnosno nesposobnost za rad. Općenito, rizici bi trebali biti razmjerni utjecaju koji mogu imati na vaš proračun u budućnosti.

 

Cijena osiguranja je individualna


 
Osiguranje je previše individualna stvar da bi se mogla generalizirati. Njegova specifična visina ovisi o mnogim čimbenicima. Cijena kvalitetnog i dobro prilagođenog životnog osiguranja je negdje između 3-5% vaše neto plaće. Međutim, uvijek biste trebali imati na umu da ćete biti procijenjeni pojedinačno, kao i vaša ponuda osiguranja.

Međutim, adekvatna prilagodba iznosa je ključna. Ovisi o vašim trenutnim prihodima i obvezama, imovini, štednji, bračnom statusu i mnogim drugim parametrima. Postavite ga u skladu s trenutnom situacijom i ne zaboravite ga s vremenom ažurirati. Osiguranje života bit će drugačije za studenta bez obveza nego u slučaju oca obitelji s hipotekom.

Cijena osiguranja izravno je proporcionalna riziku koji osiguravajuće društvo preuzima. Parametri koji određuju njegovu cijenu uključuju:

1. Opseg osiguranja i osigurane svote (što više rizika, to je cijena viša)
2. Način života osiguranika (pušenje, alkohol, prekomjerna težina i ostalo uz doplatu)
3. Starost osiguranika (što je osiguranik stariji, to je osiguranje skuplje)
4. Zaposlenost (raspodjela cijena prema riziku zanimanja)
5. Sportske aktivnosti (rekreativci nemaju doplatu, profesionalni da)

Razlike između polica životnog osiguranja u pojedinim osiguravajućim društvima su značajne. To se ne odnosi samo na cijenu, već i na pojedinačne raspone pokrivenosti - smrt, ozljeda, invalidnost, kritična bolest ili dugotrajna nesposobnost za rad. Ne zaboravite postaviti premije osiguranja po mjeri. I na kraju, ali ne i najmanje važno, imajte na umu da je život nepredvidiv i da se vaš trenutni način života može promijeniti poput čarobnog štapića. Stoga ga je potrebno stalno ažurirati.