Kako uštedjeti na zamjeni guma

29.10.2021 Daniel Popravak auta Podijeli

Odaberite uslugu prilikom izmjene guma ili se oslonite na svoje znanje? Ovo je pitanje koje svake godine muči stotine vozača. U želji da uštedimo u mnogim slučajevima, odabrat ćemo način izmjene guma koji će nam paradoksalno donijeti dodatne troškove. Kako zaista možete uštedjeti novac prilikom mijenjanja guma? Kada se isplati početi sami mijenjati gume, a kada je pametnije posjetiti autoservis?

Kada prijeći na zimske gume?

 

Zakon o prometu na cestama propisuje obvezu korištenja zimskih guma na osobnim automobilima od 15. studenog do 31. ožujka, ako je kolnik prekriven neprekidnim slojem snijega, poledice ili leda, na svim osovinama.

 

Kako uštedjeti na zamjeni guma

 

Ako ste novi u ovoj temi, usredotočite se na auto-moto forume, kojih na internetu ima mnogo. Ne samo da ćete pročitati mnogo zanimljivih savjeta, već ćete pronaći i niz usluga koje nude popuste za privlačenje novih kupaca. Također je vrijedno pogledati stranice prodavača na kojima ćete često pronaći povoljne ponude. Na Tirendo.hr trenutno možete iskoristiti popuste do 20% na odabrane modele zimskih guma.  Želite li uštedjeti na dostavi? Posjetite Tirendo.hr i ostvarite besplatnu dostavu prilikom kupnje guma.

Na forumima i raspravama također ćete pronaći vrijedne informacije o tome koje su gume prikladne i koja internetska trgovina s jeftinim gumama nudi zaista kvalitetne modele koje se isplati kupiti. Pazite da ne investirate u upitne modele guma. Ulaganje u takve gume se definitivno ne isplati.

Kladite se na klađenje na brendove koji su prošli stres testove. Također, pazite da tip gume zadovoljava sve standarde. Ne ustručavajte se kontaktirati servis ili iskusnog mehaničara koji će vas savjetovati kako odabrati prikladne gume i u koju marku se isplati investirati.

 

 

Samopomoć ili u autoservisu?

 

Prilikom mijenjanja guma mnogi se vozači oslanjaju samo na sebe i ne koriste autoservis. Istina je da promjena guma na prvi pogled zapravo ne izgleda komplicirano. Osim toga, čekanje na servis često je dugotrajno, pogotovo ako se odlučite za promjenu guma samo nekoliko dana prije obvezne zamjene ljetnih guma za zimske.

Međutim, morate imati potrebnu opremu za promjenu guma. To obično nije problem na motociklu ili ATV-u. Međutim, ako trebate promijeniti gume na svom automobilu, ne preporučujemo samozamjenu jer riskirate oštećenje gume ili diska. Ako niste dobar mehaničar koji zna mijenjati gume, obratite se stručnjaku. Možete uštedjeti novac na zamjeni guma, na primjer, tako da se ne morate mijenjati u zadnji čas i radije nazvati servis unaprijed. Osim toga, samozamjena guma nosi brojne rizike – na primjer, mogli biste podcijeniti pravi balans, što je iznimno važno.

 

Čuvajte se skrivenih troškova

 

Prava ravnoteža ima izravan utjecaj na potrošnju goriva. Tako ćete možda uštedom uštedjeti na zamjeni guma u servisu, ali ćete platiti skrivene troškove u vidu povećane potrošnje goriva.

 Nepravilno balansiranje sa sobom nosi i druge probleme. Na primjer, također je odgovoran za brzo trošenje guma. Brzo ćete izgubiti prednost jeftine kupnje i jeftine zamjene, jer ćete u kratkom vremenu morati ponovno zamijeniti gume. Istrošenost zbog pogrešnog balansiranja također će utjecati na šasiju vašeg automobila.

I posljednji savjet: ne kupujte nove gume bez potrebe ako su stare još uvijek u redu. U nove gume potrebno je ulagati kada dubina profila dosegne 1,6 mm. Ipak, nemojte zanemariti situaciju ako su na gumama vidljiva oštećenja. Brzom zamjenom istrošenih i oštećenih guma možete uštedjeti mnogo novca na drugim oštećenjima.