Isprobajte naše provjerene recepte za ukusne božićne kolačiće

14.12.2021 Daniel Podijeli

Dom miriše na vaniliju, pećnica peče kolače, a djeca nestrpljivo odbrojavaju dane do Božića. Advent i s njim povezana priprema božićnih peciva imaju svoju nepogrešivu draž. Iako na internetu možete pronaći mnogo recepata za božićne kolačiće, ne rade svi. Zato smo za vas pripremili provjerene i ujedno nezahtjevne recepte za mala i nepečena božićna peciva.

Planirate li dijetu tijekom blagdana, preporučamo da brzo zatvorite ovaj članak. Danas ćemo pripremiti tradicionalno božićno pecivo, u kojem definitivno nismo štedjeli sirovine.

Svatko tko je već nešto napravio može potvrditi da uspjeh uvelike ovisi i o kuhinjskoj opremi. Ako imate stari blender, rezultat nikada neće biti isti kao što biste mogli s modernijim uređajima. Ako već dugo razmišljate o kupnji nove opreme, sada je pravo vrijeme. Kliknite na Electronic-star.hr i odaberite kvalitetnu miješalicu ili kuhinjsku vagu. Ako već sada naručite nove kuhinjske pomoćnice, još ćete imati vremena za ovogodišnje božićno pečenje.

 

 

Mali božićni kolačići

 

Mali božićni kolačići među najpopularnijim su božićnim slatkišima. Prvi recept koji smo pripremili za vas nasljeđuje se s koljena na koljeno. Tijekom godina smo ga poboljšali i zamijenili pojedinačne sirovine tako da je rezultat savršen. Iako na prvi pogled djeluje neprimjetno, jamčimo da će vas nježan okus maslaca i vanilije očarati.

Fini keksi od vanilije

1

Pristup:

Na lopatu usuti polovicu brašna, šećer, vanilin šećer i polovicu narezanog maslaca i lagano promiješati. Dodati još brašna, prašak za pecivo i ostatak maslaca koji opet lagano izrežemo nožem. U sredini ćemo razbiti jaja. Od smjese napravimo tijesto. Kad je gotovo, zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Nakon tridesetak minuta pokupimo i uvaljamo u komade na pobrašnjenoj lopatici. Tada možemo početi rezati. Što više oblika odaberete, to bolje. Izrezani kruh stavljamo na podmazan pleh. Pogačice poprskati jajetom u koje smo umiješali malo vode i šećer u prahu. Prije pečenja kolače možemo ukrasiti bademima i posuti mješavinom kristala i vanilin šećera ili mljevenih badema sa šećerom. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180 stupnjeva oko 10-15 minuta, ovisno o debljini tijesta.

2

Sastojci:

100 g glatkog brašna; 400 g bijelog speltinog brašna; 100 g šećera od trske u prahu; 250 g maslaca; 2 komada vanilin šećerne trske; 1/2 praška za pecivo; 2 jaja; 2 žumanjka

Želite li nove kalupe? Prekrasne kalupe s božićnim motivima možete kupiti na Jysk.hr

 

 

Vanilin rolice

1

Sastojci:

200 g glatkog brašna; 140 g maslaca; 70 g mljevenih oraha; 40 g šećera u prahu; 1 vanilin šećer; šećer i čokolada za ukras

2

Pristup:

Pomiješamo sve sastojke i napravimo glatko tijesto. Zatim oblikujemo kutove od tijesta. Gotove kiflice stavljamo na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i stavljamo u zagrijanu pećnicu. Pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Nakon što su kiflice pečene, možemo krenuti s ukrašavanjem. Dio kroasana umotamo u mješavinu praha i vanilin šećera, a drugi dio umočimo u čokoladu koju smo pripremili od maslaca i čokolade za kuhanje.

 

Nepečeni božićni kolačići
 

Recepte za nepečene božićne kolačiće svidjet će svi oni koji imaju malo vremena za pravljenje kolača. Nepečene slastice možete jednostavno pripremiti neposredno prije Božića.

 

Rum kuglice s orasima i grožđicama

 


Ovaj smo recept otkrili u knjizi i odmah nas je zainteresirala. Ako ste i vi jedni od onih koji vole skupljati recepte i često isprobavati nova jela, kliknite na Eknjižara.hr i iznenadit ćete se koliko je odličnih kuharica, ne samo s božićnim kolačima, trenutno u ponudi.

1

Sastojci:

200 g grožđica; 0,2 l ruma; 200 g mljevenih orašastih plodova; 150 g šećera u prahu; 100 g naribane čokolade za kuhanje; 100 g zdrobljenih biskvita; orasi, kokos ili kakao za zamatanje

2

Pristup:

Grožđice operemo, osušimo, prelijemo rumom i ostavimo natopljene preko noći. Sutradan dodajemo orahe, šećer, čokoladu i biskvite koje smo prethodno zgnječili valjkom. Sve dobro izmiješamo i oblikujemo male kuglice. Zatim ih umotamo u mljevene orahe, kokos ili kakao.

 

 

 

Kokosove kuglice s bademima

1

Sastojci:

1 Salko; 250 g kokosa

2

Pristup:

Slasku i kokos dobro izmiješamo tako da dobijemo masu od koje se lako mogu oblikovati kuglice. Ako je tijesto prerijetko, možemo dodati još malo kokosa. Oblikujemo kuglice. U svaku kuglicu stavljamo badem. Gotove kuglice umotajte u kokos ili ribane orahe. Stavite ih u papirnate košarice i ostavite da se malo stegnu.

Prekrasne papirnate kolače, koji su prikladni za posluživanje nepečenih božićnih peciva, možete pronaći na Ekupi.hr

 

Želimo vam dobar ukus i lijep Božić.